Til Trondheim og Nattmannshuset

På grunn av Nattmannens datter-bøkene har jeg blitt invitert av Sverresborg Trøndelag Folkemuseum til å komme på åpningen av Nattmannshuset som gjenreises på museet i disse dager. 

nattmannenshus-bygges
Nattmannens hus gjenreises våren 2014 (Foto: Sverresborg Trøndelag folkemuseum, gjengitt med tillatelse)

Det er unikt at det er bevart et hus der nattmenn har bodd. Nattmannshuset ble oppført tidlig på 1700-tallet og huset var både solid og stort i forhold til mange andre bolighus fra samme tid. Det var en tjenestebolig oppført av myndighetene, så de kan ha kompensert med gode boforhold siden det ellers var vanskelig å skaffe folk til stillingen som nattmann og rakker.

Huset var i bruk til det ble tatt ned i 1963, og museet tilbakestiller det til  opprinnelige form.

Noen av de trondhjemske nattmenns historier har blitt gjenfortalt i Nattmannens datter fordi det fantes noen gripende skjebner der som inspirerte meg.

Jeg gleder meg veldig til å få delta på den store begivenheten, og ikke minst til å få oppleve et hus med så mye historie i veggene. Dette blir nok det nærmeste man kan komme virkelighetens nattmenn.

Åpningen av Nattmannshuset finner sted lørdag 14. juni, kl. 13.00. Det blir et storstilt arrangement med underholdning og høytidelig åpning ved Tor Langbach, tidligere direktør for Domstoladministrasjonen i Norge og tingrettsdommer i Trondheim. Les mer om arrangementet her.

Les om nattmannshuset på NRK og på museets nettside.

nattmannenshus-i-trondheim-foto_sverresborg-museum
Nattmannens hus i Trondheim lå lengst ut i Ila, like ved Byporten. (Foto: Sverresborg museum, gjengitt med tillatelse)