En smak av min barndoms sommer!

Da jeg var barn, var det alltid fint vær hele sommeren (ja, bortsett fra et og annet tordenvær som drev forbi og skapte uhygge). Vi fråtset i jordbær, spekeskinke og RABARBRA! Det var rabarbrasyltetøy på brødskiva sent og tidlig, rabarbrasuppe og rabarbragrøt med fløte. Den dag i dag er det ikke ordentlig sommer før jeg har fått smakt på rabarbraen.

Her er et par av mine favorittoppskrifter (uten sukker og hvetemel), hentet fra boken Kakefest uten sukker og mel:

Syltetøy

Rabarbrasuppe

4 porsjoner
350 g rabarbra
5 dl vann
1 ½ dl Sukrin
3 ml steviapulver
2 ts revet ingefær
Saft av 1 lime
¼ ts vaniljepulver

1. Dra skallet av rabarbraen og skjær den i ½ cm tykke skiver.
2. Kok opp vann, tilsett alle ingrediensene og la det koke i 3–5 minutter til rabarbraen er blitt myk.

Server suppen lunken med vaniljeis eller pisket kremfløte.


Rabarbra- og jordbærpai

Paideig – bunn og topp
60 g mandler, finhakket
100 g fiberfin
40 g mandelmel
0,8 dl Sukrin
½ ts salt
100 g smør i terninger
½ ts vaniljepulver

1. Bland finhakkede mandler, fiberfin, mandelmel, Sukrin og salt i en bolle.
2. Tilsett smørterninger. Bruk en kjøkkenmaskin og la den gå til det danner seg deigklumper.
3. Press halvparten av deigen i bunnen av en form, ca. 15 x 20 cm, og la den hvile i kjøleskapet minst 30 minutter.
4. Stek midt i ovnen på 180 ⁰C i ca. 15–20 minutter til kanten begynner å få litt brunfarge.

Fyll
5 dl rabarbra i biter
2 ½ dl jordbær i biter
¼ dl vann
½ dl Sukrin
1 cm fersk ingefær, raspet
1 ts johannesbrødkjernemel
½ dl vann
3 ml steviapulver

1. Ha rabarbra, jordbær, vann, Sukrin og ingefær i en kjele og la det småkoke i ca. 5 minutter til rabarbrabitene er myke. Ta blandingen bort fra platen.
2. Rør johannesbrødkjernemel ut i vann, rør dette ut i blandingen og kok opp igjen slik at det tykner. Rør inn steviapulver.
3. Legg fyllet i paiskallet og smuldre resten av deigen over slik at den dekker fyllet. Stek videre på 180 ⁰C i ca. 20 minutter, eller til toppen er gyllen og bobler.

Tips:

Jeg lager litt ekstra av fyllet, så har jeg syltetøy også. Reduseres vannmengden litt, blir det rabarbragrøt som jeg serverer med fløte.

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *