Sommerhilsen fra Yvonne

Denne sommeren ble en gammel drøm oppfylt. Jeg har bodd en uke på en gammel seilskute og har dermed vært hensatt tilbake i tid. Det er gull verdt for en serieromanforfatter, og skriveblokka har også vært flittig i bruk til både research, inntrykk og inspirasjon.

Det har vært en fantastisk uke på skonnerten Frøya, som er en skute på 70 fot. Historisk sett er ikke båten gammel, selv om man virkelig får en følelse av å bli satt tilbake til 1800 tallet når man stiger om bord. Båten er opprinnelig en fiskebåt fra 1940 tallet. Den ble senket under krigen slik at tyskerne ikke skulle få tak i den og hevet opp igjen i 1946. På nittitallet ble den forlenget med 10 fot og gjort om som seilskute.

34781529

I dag er den privateid, og brukes privat, til charter, skoleskip, bryllup og selskapeligheter. Skuta har forankring på Engøyholmen utenfor Stavanger.

Men ikke alle er så heldig å ha en matros som samboer og som dermed jobber på skonnerten Frøya. Derfor kunne jeg og Elida få en drømmeuke på denne fantastiske skuta.

160

Været var fantastisk, sol og varmt. Og vi var med på en to dagers seiltur i følge med en engelsk seilbåt, som var på tur med engelsk ungdom og mannskap. Seks av de engelske ungdommene fikk være med på Frøya, for å se hvordan man seilte en treskute på gamlemåten. Det var en fantastisk opplevelse å se alle heisene bli seilt og hvordan alt fungerte.

Vi ankret opp på en bitte liten øy som heter Talgje. Dette stedet har en svært gammel og interessant historie bak seg, bla. en gammel kirke fra 1100 tallet.

Jeg elsker jo gamle kirkegårder og var innenfor porten ganske fort. Her kom jeg i prat med en veldig hyggelig mann, Jostein Gard, som er kirkeguide og kunne fortelle meg om riddere og baroner fra vikingtiden. Etter dette møtet ble mange sider i skriveboken fylt. Og jeg forelsket meg i øya Talgje. Har jeg kanskje funnet mitt ”jordbærsted”, som jeg leter etter?

Jeg fikk i hvert fall et etterlengtet avbrekk fra de store skoger. Det var virkelig godt å kjenne havluft og saltvann igjen.

Med ønske om en fortsatt god sommer.

Klem fra Yvonne

167

176

192

198

202

208

210

169