Epletid og epleslang

Red apples on a branchVi er i høstmodus, og redaksjonssjef Bjørg har derfor funnet frem sine favorittoppskrifter med høstens epler.

Det er nå de henger der i de tusen hager, farlig fristende for folk som går forbi og selv ikke har hage. Noen hageeiere henger poser med epler på gjerdet eller setter frem bøtter og kurver og byr deg gratis frukt. Heldig er den som har en slik nabo! Men det er lov å spørre om å få ta med seg noen, om ingen bryr seg om å høste.

Og hva lager vi?

TILSLØRTE BONDEPIKER, SÅ KLART!

Det er en tradisjonell norsk dessert, for mange smaker den av jul, i så fall kan du koke eplemosen nå – og fryse.

Men hvis du ikke vil vente så lenge, gjør du som følger:

Kok eplemos (skrell epler i små terninger, fjern kjernehuset, kokes med en halv dl vann, du får selv velge om du vil søte mosen), du må beregne nesten et eple pr. person. Mos eplene godt sammen.

Avkjøl. Serveres i glass eller porsjonsskåler, eplemos nederst, så et lag røstede eller brunede brødsmuler (brødrasp) eller knust sukkerkavring. Kremfløte på toppen!

Og her er en festvariant fra bestemor, beregnet på fire, litt søtere i smaken:

Eplene behandles som over. Avkjøles. Smelt ca. 2 ss smør og 2 ss sukker i en panne, tilsett brødrasp (6 ss), og fres godt sammen. Krydre med kanel – her kommer julen inn! Avkjøl. Pisk fløten og server i glass eller skåler.

NAM!

Høsthilsen fra Bjørg