Tid for tradisjonsbakst!

Gommokaku til venstre, rømmebrød til høgre. Her er rømmebrødet skåret opp i snipper, det vanlige var å strø på sukker og brette leiven i to, og så bryte av en bit når man forsynte seg.

Dette var mine soleklare favoritter på kakebordet hos gommo og bestemor. Gommokaku ser litt stusslig ut, men smaken er det ikke noe å utsette på, og den er nok også mindre krevende å lage enn rømmebrødet.

rommebrodRØMMEBRØD

1 l seterrømme
½ kg meierismør
1 neve byggmel
ca. ½ l hvetemel
byggmel til å strø baksteplata
sukker til påstrøing

Kok opp smør og rømme dagen før du skal bake. Rør i massen av og til mens den avkjøles, slik at den ikke skiller seg. La stå kaldt til neste dag. Deigen blir lettere å arbeide med hvis melet også er kaldt.
Bland inn melet og del i emner. Dette blir 12–14 lefser. Deigen må ikke overarbeides, da blir den seig og vanskelig å bake ut. Emnene lages på følgende vis: Form en rull av deigen og skjær i tykke skiver. Klapp emnene jevne før de pakkes inn og legges kaldt. Når emnene er kalde, kjevler du ut tynne, runde leiver. Rull leiven over på en tynn, flat bakstespade når den skal over på takka. Stekes på begge sider.

 .

GOMMOKAKU
1 kopp kefir
1 kopp smeltet smør
1 kopp sukker
5 kopper hvetemel
4 ts hjortesalt

Rør sammen kefir, smeltet smør og sukker. Bland i resten, men ikke rør for mye etter at melet er hatt i, da blir deigen seig. Deigen er passe tykk når du kan sette fingeren nedpå uten at den henger fast. Sett deigen kaldt en times tid. Kjevl ut deigen til den er ca. ½ cm tykk. Stikk ut kaker med et glass, eller skjær ut snipper med en bakstetrinse. Stekes til de er gylne ved vel 200 grader.

Begge oppskriftene er hentet fra Hallingkost og gamle skikkar frå Ål.

Foto: Berit Haugo Afourir