Vaniljekaramell med nøtter fra Andreas Viestads kjøkken

 

Et av våre beste juletips i år er boken Julemat av Andreas Viestad. Dette er en julebok for alle generasjoner, med nøye forklaringer og lure løsninger fra Norges mest prisbelønte og velformulerte matformidler. Vi er så heldige at vi har fått lov til å dele en liten smakebit med dere lesere. Ring tannlegen din, her er Andreas Viestads vaniljekarameller! Disse er også supre som hjemmelagde julegaver eller til å fylle julestrømpene med!

 

vaniljekarameller_viestad

Hjemmelagd karamell er en uhyre enkel måte å lage noe spennende ut av noe ganske uvanlig kjedelig: sukker. Dette er en temmelig hard, enkel karamell. Jeg tilsetter hakkede nøtter – det er veldig godt med makadamianøtter og hasselnøtter. Er du nøtteallergiker, bruk mandler.

 

2 DL SUKKER

1/2 VANILJESTANG

2 SS SMØR, PLUSS EKSTRA TIL SMØRING

50 G NØTTER, HAKKET

 

Bland sukker og frøene fra vaniljestangen. Bland også oppi resten av vaniljestangen. Den gir fra seg fin smak. Smør et stekebrett eller bakepapir med smør. Varm smør og sukker i en stekepanne med slippbelegg (non-stick) eller i en metallbolle med flat bunn. Rør rundt og bland godt. Blandingen vil begynne å koke. Det er viktig å passe på at blandingen ikke blir brent. Når du ser at blandingen begynner å bli brun i kanten, kan du med fordel sette panna til side og fortsette røringen. Ha panna tilbake på plata, men vær forsiktig, for nå går karamelliseringsprosessen temmelig fort, og det er ikke så stor forskjell mellom «godt karamellisert» og brent. Vend inn nøtter, hell blandingen over stekebrettet og vent litt før du smaker, for blandingen er dessertenes svar på lava.

Julemat finner du i en bokhandel nær deg, eller i nettbutikken vår.