Jul på spansk

Da vi flyttet til Spania for tretten år siden, må jeg innrømme at vi trodde vi ville savne den norske julen. Vi har imidlertid beholdt våre egne tradisjoner, og i tillegg har vi lært å sette pris på de spanske. Dermed blir det nesten dobbel jul her på den vesle fruktgården vår!

Siden vi har lite snø, er det første tegnet på at julen nærmer seg, gateselgerne som tilbyr ristede kastanjer rett fra grillen. Omtrent samtidig dukker marsipanen opp i butikker og på markeder. Fremover i adventstiden begynner de store utendørs julekrybbene å ta form, i tillegg til de mindre som lages i de tusen hjem. Skikken kan spores helt tilbake til 1300-tallet, da Frans av Assisi laget et tablå med mennesker og dyr for å illustrere Jesu fødsel, og spanjolene legger både tid, penger og ære i sin private Belén. På julaften samles de rundt krybben for å be.

Når det gjelder den spanske julematen, er dessverre de gamle tradisjonene i ferd med å blekne. Det er ikke mange moderne spanjoler som har kastrert hane på bordet julaften, da foretrekker de heller varianter av fisk, ost og skalldyr. Musserende cava er fast tilbehør, gjerne sammen med en søt Moscatel-vin. Til dessert blir det satt frem det spanjolene elsker over alt, nemlig søtsaker – i form av marsipan, småkaker, mandler, kandiserte frukter og ikke minst: store mengder turrón, den tradisjonelle mandelnougaten.

Sopa de almendras, eller søt mandelsuppe, hører også julen til. Vil du prøve å lage den, går du frem slik:

  1. Rist 150 gram skåldete mandler i en tørr stekepanne før du finknuser dem med en morter.
  2. Kok langsomt opp 1 liter melk, sammen med 125 gram sukker, 1 teskje vaniljesukker og kanel etter smak.
  3. Bland ½ dl kremfløte med 2 ss mel, og pisk det inn i den kokende melken.
  4. Til slutt tilsetter du de knuste mandlene og gir blandingen et nytt oppkok.
  5. Mandelsuppen kan gjerne serveres med ristede brødskiver.

 

Her er det bilder fra den tradisjonelle «Julelandsbyen», som nå står til beundring på Plaza Major i Alfaz. den er forskjellig fra år til år, med detaljer fra Betlehem, og med stallen og krybben som sentrale elementer.

Feliz Navidad!

Belen_2

Belen_3

Belen_5