Historien om Mariusgenseren

Lesere av Jordbærdamene vet at i bok 3 – Stormkast – er Birgit Rødli i gang med å strikke en Mariusgenser til nevøen Ronny. Inspirert av de tradisjonelle setesdalskoftene designet Unn Søiland Dale mønsteret i 1954. Genserne ble umåtelig populære, men hvem var egentlig Marius?

Han het Marius Eriksen og var både krigshelt, idrettshelt og billedskjønn sjarmør. Under annen verdenskrig opererte han som jagerflyver, og etter frigjøringen utmerket han seg som alpinist. I tillegg var Marius fotomodell og skuespiller, mest kjent for sin rolle som skitrener i filmen Troll i ord. Kledd i moteriktig genser svingte han seg raskt og elegant ned alpinbakken – og satte for alltid sitt avtrykk på et av Norges mest kjente mønstre.

Siden den gang har det blitt strikket tusenvis av Mariusgensere. Det ettertraktede motivet har fått sin renessanse og er i dag å finne på alt fra sofaputer til regnfrakker og kuler som vi kan pynte juletreet med.

marius   marius2

God jul!

Ønskes dere alle

fra

Synnøve Eriksen