Folk flest bor i blokk

Som redaktør for Norske Serier er jeg interessert i hvordan folk bodde før i tiden. Spennet fra gårder i middelalderen til rekkehus på 50-tallet er stort. Men det er også spennende å se hvordan folk bor i dag. Da jeg var i Kina for en stund siden, gjorde boligene virkelig inntrykk på meg. For i Kina bor folk flest i blokk. Altså, jeg bor i blokk selv, så det i seg selv er ikke så spesielt. Men det var størrelsen og omfanget. Jeg besøkte Wuhan i midten av Kina med åtte millioner innbyggere. Byen var i vekst, og for å få plass til alle menneskene, ble det bygget blokker – mange blokker. kinA1På vei inn til Wuhan sentrum over Kinas største elv, Chang Jiang, ble jeg møtt av en skog av blokker.

KINA2Og flere blokker.

kina3Og enda flere blokker.

kina4Jeg var så heldig å få se noen gamle blokker. Disse ble regnet som for små, så de skulle rives.

kina5I stedet for de gamle, «små» blokkene, ble det laget slike enorme kolosser. Disse holdt de på å bygge

kina6Blokkene som ble bygd hadde utstillingsleiligheter, slik at man kunne se hvordan de ble inni. Her er jeg i en slik utstillingsleilighet med obligatoriske skoposer på bena for å beskytte det lekre gulvet. Stikkord: Trangt, stilig og minimalistisk.

kina7bSolnedgang i Wuhan. Utsikt over boligblokker fra hotellrommet mitt.