Mitt Agadir

Marhaban! Velkommen. Det var ikke forelskelse ved første blikk, jeg innrømmer det, men etter hvert som jeg har blitt kjent med menneskene, byen og omkringliggende steder, har Agadir fått en helt spesiell plass i hjertet mitt. Her finner jeg roen, jeg glemmer hverdagen, lever i nuet og blir rik på opplevelser. Og jeg henter nok sol og varme til å overleve den norske vinteren. Agadir har få turister og byr på mange muligheter. De fleste forbinder kanskje byen med late dager på stranden og en tur til souken, men Agadir er så uendelig mye mer hvis en bare beveger seg bort fra området rundt hotellene og stranden. Det tar ikke mange minuttene å kjøre opp i fjellene, hvor livet tilsynelatende går sin gang upåvirket av utviklingen ellers i verden. Her kan jeg fortsatt høre mennesker snakke sammen på lang lei. Ønsker jeg mer liv og røre rundt meg, tar det en halvtime å kjøre til Inzegane, en times tid til Tiznit, det samme til Taroudant. Har jeg lyst til å ta meg en dagstur eller legge inn en overnatting, er jeg i Essaouira på tre timer. Eller i Marrakech, selv om jeg synes sistnevnte har for mange turister og er i ferd med å miste mye av sjarmen. Jeg trenger heller ikke reise helt til Sahara for å finne sanddyner og ri på dromedar. De finnes i Irsmouken, ikke så langt fra Tiznit.agadir1

agadir2Agadir har en elleve kilometer lang strandpromenade hvor jeg går lange turer. Her stikker jeg ofte innom byens eldste, og etter min mening beste, café, Jour et Nuit (den med takterrasse). Den har fin beliggenhet, god og rimelig mat.

agadir3

Like bortenfor den nybygde marinaen ligger havneområdet. Mange av Agadirs innbyggere livnærer seg av fiske eller fiskeindustri.

agadir4

agadir5

I Norge tar solnedgangen sin tid, i Agadir forsvinner solen på noen minutter.

agadir6

I souken kan jeg få kjøpt det meste! Her er et utvalg produkter for bruk i hammamen og til skjønnhetspleie.

agadir7

agadir8

Det er ikke nødvendig å dra til souken eller et supermarked for å få tak i frukt, grønnsaker og mynte. Det er fortsatt livlig handel rundt om i gatene, noen har sine faste plasser, mens f.eks. de som selger fisk, sykler rundt og tilbyr sine varer.

kake1

 

agadir10

Jeg elsker kaker! Patisseriene La Fontaine, Tafarnout og La Veranda, som alle ligger i Av. Hassan ll, har et rikt utvalg. De selger også tradisjonelle bakverk som batbout (rundt brød stekt i panne) lemsemen og beghrir.

agadir11

En forventningsfull niese før id.

agadir12

Når det feires id, er det liv og røre i gatene om ettermiddagene. Da samles barn og ungdom til opptog.

 

 

Alle bildene er tatt av Berit Haugo Afourir