Hverdagskake i festdrakt!

Det vrimler av kaker over alt.

På Facebook presenteres festkaker i de utroligste varianter om dagen. Likedan i kakeblogger, og på utallige ukebladsider stråler kremkaker i de flotteste former og farger mot oss.

Og vi, som ikke får riktig til å følge disse ulike kake og mattrendene som kommer og går, mister kanskje motet og bestiller noe fra butikken til nasjonaldagen. Og hvorfor ikke? Det finns mye godt der!

Men min erfaring er at mange faktisk ikke bryr seg om kremkaker. Og, for å ikke stille helt kakeløs på den store, travle dagen, tyr jeg til ”den vanlige” bringebærkaka, som kan lages i god tid. Den surner ikke og skal ikke pyntes. Søler ikke til bunad og dress. Og så smaker den ”jælma godt,” i følge min bedre døl-halvdel. For å få litt ekstra festfølelse, putter du kaka i stekeovnen noen få minutter, før du setter den på bordet.

Siden det er 17. Mai, og jeg i tillegg bor i selveste Eidsvoll, pynter jeg naturligvis hverdagskaka mi i rødt, hvitt og blått.

200gr. smør eller margarin.

175gr. sukker. (Dette røres hvitt.)

1 egg

375gr hvetemel

3ts bakepulver

3-4ss melk eller fløte

2-3 dl tykt bringebærsyltetøy.

Trykk ¾ av deigen ut i en liten springform, 22cm. Dekk med syltetøyet, før resten av deigen kjevles ut og skjæres i strimler, som legges som ”fyrstekakegitter” aller øverst. Pensle gjerne med et sammenpisket egg. Trenger du en større kake, dobler du bare mengden av alle ingrediensene og velger større form.

Bringebærkake stekes midt i ovnen, på 170grader, i ca. 45 min.

Sammen med is, pisket krem og rikelig med friske blåbær og bringebær, er dette vinneren her i huset..

Hvis det mot formodning skulle bli noe igjen, holder kaka seg i mange dager i plastpose i kjøleskapet. Eller så du kan putte den i fryseren.Versjon 2