Frid åpnet «Elises liv»

Frid Ingulstad leder sine lesere langs Akerselva – akkurat her var det i riktig gamle dager lå byen vanninntak.

Åpningen av utstillingen «Elises liv» på Hønse-Lovisas hus lørdag 30.5. var en særdeles hyggelig hendelse. Først tok forfatter Frid Ingulstad en tur rundt på Sagene sammen med en gruppe lesere for å se fabrikkene, elva, husene og veiene som er så sentrale i Sønnavind-serien.  Tilbake ved «verksmesterboligen», Hønse-Lovisas hus, var tiden kommet for å åpne utstillingen. Anne Mette Hegdahl, som driver den lille kulturcafeen, hilste velkommen, og kulturkonsulent Øivind Hartmann fra bydel Sagene holdt en strålende tale. «Jentene fra Hjula» gjøglet og skapte allsang i hagen. Frid fortalte artige historier fra sitt arbeid med Sønnavind, og da hun fortalte om sin historiske informant Synnøve, fikk mange en klump i halsen. Synnøve hadde lest en av de tidlige bøkene, tok kontakt med Frid og fortalte at «akkurat så var det jeg levde her i min barndom». Etter det har Synnøve gitt Frid mange viktige fakta og gode Sagene-historier.

Utstillingen er plassert i ulike rom i Hønse-Lovisas hus, og sågar på klessnor utenfor. Gamle klær og gjenstander fra Elises tid, sammen med plakater av bokforsider og utvalgte tekster – og ikke minst: noen plakater med autentiske bilder og fakta om livet på Sagene for hundre år siden. I dag kan vi ikke forestille oss livsvilkårene for kvinnene som arbeidet på Hjula veveri og Graah spinneri, men Frid Ingulstad har levendegjort disse jentene for oss, og utstillingen gir ytterligere informasjon.

Utstillingen blir stående i Hønse-Lovisas hus hele sommeren, helt til 27. september.

Åpent kl 11–18 alle dager, unntatt mandag. Så hvis du er i Oslo, bør du ta deg en tur til Sandakerveien 2, like ved den flotteste fossen i Akerselva.

_DSC0110c

_DSC0118c

Frid Ingulstad leder sine lesere langs Akerselva – akkurat her var det i riktig gamle dager lå byen vanninntak.
_DSC0137c

Tolv år gamle Selma Emina Kalnæs fra Lørenskog er ihuga Sønnavind-leser. Hun har lest til og med bok 48 og syntes det var stas å møte forfatteren «hjemme» i Elises miljø.

_DSC0155c

Anne Mette Hegdahl driver kulturkafeen Hønse-Lovisa og tok initiativ til Elise-utstillingen. Her sammen med Frid Ingulstad og bydel Sagenes kulturkonsulent Øivind Hartmann.