Kjære leser av Livets lenker

den gode hensigtSerien Livets lenker er inne i sitt femte utgivelsesår, og like lenge som jeg har arbeidet med bokserien, har jeg også vært opphavskvinne til sommermusikalen Den Gode Hensigt, som årlig settes opp i Svelvik ved Drammensfjorden i slutten av august.

Likhetene mellom Livets lenker og Den Gode Hensigt har ofte slått meg. Begge er 1800-tallsdramaer med store følelser. Det handler om svik og kjærlighet, fattigfolks kamp og enkeltmenneskets mot. Men der Livets lenker er fri fantasi, er Den Gode Hensigt basert på virkelige hendelser i år 1812, da Napoleonskrigene herjet i Europa. I Svelvigen ble hundre soldater utstasjonert for å vokte et kanonbatteri som skulle trygge innseilinga til Drammen. Det kom aldri til krigshandlinger, så soldatene i Svelvigen hadde gode dager. De holdt liv i byens skjenkestuer og ble godt kjent med folket i den lille seilskutebyen. I historiebøkene står det endog at «soldatene etterlot seg et og annet uønsket børn».

26.–29. august er åtti skuespillere klare til å lose publikum gjennom to akter med 1800-tallsdrama, der vi blir kjent med livet i gamle Svelvigen; med soldatene og Vertshus-Johanne, som begynner å bli dyktig lei soldatenes fremtreden. Vi blir kjent med kjerringene på brygga, som sliter for å tjene noen usle skilling på å trekke skutene opp strømmen, Almanakka, som holder rede på alt, og med overtollbetjent Mathiesen som søker husholderske fra Christiania.

En historisk serieroman i sceneversjon kan du få med deg om du tar turen til vakre Svelvik i august. Forestillingen spilles på kveldstid. Det er flere kjente skuespillere med, og tekst og musikk er altså skrevet av undertegnede. Billetter kjøpes på billettservice.no. Ønsker du mer informasjon om forestillingene, se dengodehensigt.no eller sjekk ut Den Gode Hensigts facebookside.

 

God sommerhilsen fra

Christin Grilstad Prøis