Hva med litt is mens du leser?

trines-mat-bilde-2
Lyst på noe godt til boklesingen i dag? Hva med å prøve en av de mange fristelsene til Trine Sandberg? Trines mat 2 er i salg om to uker, og der finner du oppskriften på denne deilige isen!

Semifreddo betyr halvfryst på italiensk – og er en enkel måte å lage is på dersom du ikke har ismaskin. Isen kan smaksettes etter smak og behag, for  eksempel krokan, som er Trines favoritt. Dette smakte hun første gang under en matreise i Piemonte – og med litt hjelp fra Jamie Oliver har hun klart å gjenskape dette matminnet på sitt eget kjøkken også.

Du trenger (til ca. 8 porsjoner; 1 t + hviletid):

ISKREM
• 1 vaniljestang, frøene
• 60 g sukker
• 4 egg, skilt i plommer
og hviter
• 5 dl kremfløte
• en klype salt

KROKAN
• 300 g hasselnøtter,
uten skall
• 250 g sukker
• 1/2 dl vann
Du kan eventuelt bytte
ut hasselnøttene med mandler.
Da trenger du ikke å fjerne skallet

Sånn gjør du det:

Begynn med krokanen, som må være helt avkjølt før du setter i gang med iskremen. Fordel nøttene på et bakepapirkledd bakebrett og rist dem midt i ovnen ved 225 grader i 7–10 minutter, til de er blitt gylne og skallet begynner å løsne. Pass på å unngå at nøttene blir brente og bitre! Fordel nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen, slik at det resterende skallet løsner. Ha nøttene i en liten bolle.
Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele, og sett den på middels til sterk varme. La blandingen stå og småkoke til den er jevnt gyllenbrun. Dette tar litt tid, og du må følge godt med mot slutten.

ilsett nøttene, skru ned varmen og rør det hele sammen, slik at karamellen legger seg rundt nøttene. Fortsett å røre hele tiden – til nøttene er mørkt gyllenbrune, men ikke brent.

Fordel krokanen utover et bakepapirkledd brett eller lignende, og la den avkjøles helt (ca. 20 minutter).

Ha blandingen i en kjøkkenmaskin med kniver og kjør den noen få sekunder. Ta ut ca. halvparten av krokanen og kjør resten til det blir ganske knust. Ha både den finmalte og grovmalte krokanen i en liten bolle og bland godt sammen. Har du ikke kjøkkenmaskin, kan du hakke krokanen med kniv – eller knuse den med et kjevle.

Deretter står iskremen for tur. Skill eggene. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Finn frem kjøkkenmaskinen, og ha eggeplommene i en bolle sammen med sukker og frøene fra vaniljestangen, og visp det til det blir lyst og luftig.

Pisk fløten til myk krem i en annen bolle. Ha eggehvitene i en tredje bolle (ja, det blir mye oppvask her, men det er vel verdt det), og visp dem stive sammen med saltet. Bruk en slikkepott og vend forsiktig ca. 3/4 av krokanen inn i eggeblandingen, og vend deretter forsiktig inn kremen og eggehvitene vekselvis. Ikke rør mer enn nødvendig, for å beholde mest mulig luft i iskremen.

Fordel iskremen i en stor form (for eksempel brødform, kledd med plastfolie) eller i 8–10 porsjonsformer. Slå formen(e) mot benkeplaten én gang, slik at du får slått ut eventuelle luftlommer. Sett isen i fryseren, og la den stå der inntil den er fryst, etter ca. 4 timer. Ta iskremen ut av fryseren 20–30 minutter før servering. Dryss resten av krokanen over og pynt gjerne med noen friske bær.

Trines mat 2