Kunst rundt elva ble til kunst i elva

Drammen, søndag 16. august: Dagen da rundt 80 utstillere skulle stille ut sine kunstverker på begge sider av Drammenselva holdt på å bli en katastrofe. I hvert fall for meg.

Da jeg skulle pakke ut bildene mine, ble et av dem, et maleri på 2 meter i høydeformat, tatt av et plutselig vindkast. I en elegant bue fløy gigantmaleriet over muren, og ja nettopp, ned i selveste Drammenselva. Det var noen helt surrealistiske sekunder hvor jeg forestilte meg maleriet mitt seile prydelig med strømmen helt ned til Oslofjorden og enda mye lenger. I stedet la det seg pent og pyntelig ned på bunnen av elva. Men det gjorde ikke saken så mye bedre. For det lå i vannet mange meter nedenfor muren. Det var en helt uvirkelig og absurd situasjon. For jeg kunne ikke bare la det … ligge der!

Utstilling langs elva Drammen
Kunst i elva
Utstilling langs elva Drammen
Hjelp! Hva skal jeg gjøre!

Jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre. Det gjorde heller ikke de som stimlet seg rundt meg. Men Jan Erik, rolig og sindig som han er, mente det måtte da finnes et brannvesen i byen. Så han fikk tak i nummeret til brannstasjonen, mens jeg virret rundt på fortauet, for sjokkskadet til å snakke i mobil. Folkens, jeg hadde brukt over halvannet år på maleriet, som var malt lag på lag med ørtynn pensel! Og var verdt… ja, det ville jeg ikke en gang tenke på!

Utstilling langs elva Drammen
Hjelpen kommer!
Utstilling langs elva Drammen
Redningsaksjonen planlegges

Så kom de da, to brannbiler med tre velsignede brannmenn fra Drammen. Selvfølgelig med stige. Brannmannen som skulle ned i elva ble tilbudt våtdrakt av en av de andre. – Pøh, svarte han maskulint. – Våtdrakt er kun for pyser! Og vrengte av seg hele uniformen. Under åpenbarte det seg en knallgrønn boxer. Men han kom seg ned i vannet, og fikk maleriet med seg helskinnet opp. Gjett om redningsmannen fikk seg en klem!

Utstilling langs elva Drammen
A Man´s Gotta Do What a Man´s Gotta do!
Utstilling langs elva Drammen
Våtdrakt er for pyser!
Utstilling langs elva Drammen
Redningen er nær
Utstilling langs elva Drammen
Kunsten er reddet!
Utstilling langs elva Drammen
Noen sto bare og så på og lo.

Avslutningsvis må jeg bekjenne at jeg alltid har likt menn i uniform. Men etter hendelsen i Drammen i dag liker jeg dem enda bedre uten!

Men med eller uten, Gud velsigne de praktfulle, hjelpsomme og hyggelige brannmennene i Drammen!

Og selve utstillingen? Nei, jeg fikk ikke solgt et eneste bilde. Selv om brannmannen mente at redningsaksjonen måtte ha økt verdien på maleriet med MINST fem tusen kroner (det er malt i kvalitetsakryl og tålte godt en porsjon elvevann).

Ja, og så ville det ikke en gang ha seg betalt for den dramatiske redningsoperajonen!

Det er ikke utenkelig at brannstasjonen får en bokpakke i posten!

Utstilling langs elva Drammen
Noen liker menn også uten uniform.
Utstilling langs elva Drammen
Trøstende ord fra aksjonsleder
Utstilling langs elva Drammen
Når enden er god…

PS fra NorskeSerier: Annikki Torgersen skriver serien Rosemalt sammen med Jan Erik Øvergård, under navnet Annikki Øvergård.