Historien bak «Julie»

JulieMandag 19. oktober, samme dag som siste bok av Odelsjenta er i salg, lanseres Julie, Anne Marie Meyers nye serie. I dette blogginnlegget forteller Anne Marie litt mer om bakgrunnen for serien. Alle som abonnerer på en serie fra NorskeSerier, får automatisk tilsendt første bok i serien. Vi gleder oss til å dele serien med deg!

Da jeg bestemte meg for å skrive en ny serie etter at Odelsjenta ble avsluttet, hadde jeg lenge gått og tenkt på at jeg ville skrive en serie med handling fra min egen by, Oslo. Her har jeg bodd i over tretti år, og jeg vet at byen er spekkfull av spennende historier. Ukjente historier som ligger der som skjulte perler og bare venter på å bli fortalt.

Historien om Julie begynner i 1916. En tid da Oslo, eller Kristiania som byen het den gang, var en av verdens fattigste byer, med en nød vi neppe klarer å forestille oss. Fattigdommen og nøden ble forsterket av krigen som herjet Europa. Selv om Norge var et nøytralt land under 1. verdenskrig, merket vi følgene likevel, i form av handelsblokader og en stadig voksende mangel på nødvendige matvarer, brensel og boliger. Svartebørshandelen blomstret, og som alltid under katastrofer og krig, var det noen få som tjente seg rike på at befolkningen sultet og frøs. I tillegg vokste frykten for at også Norge skulle bli dratt med i krigen. Norske kvinner og menn vervet seg frivillig til tjeneste ved fronten, skipstrafikken led store tap og arbeidsledigheten økte.

Skulle jeg skrive om denne tiden måtte jeg gjøre det ved å prøve å se gjennom en ung jentes øyne og vennene hennes, og deres opplevelser. Deres lengsler og håp i en uhyre vanskelig tid, men som også la grunnlaget for den velstand vi nyter godt av i dag.

Inspirasjon til serien om Julie har jeg fått via mange kanaler. Tv-serier og filmer med handling fra denne tiden, bøker, internett og aviser. Jeg har brukt mange år på å utvikle denne serien. Først som en vag idé, som lå og modnet i hodet der romankarakterene etter hvert ble til mennesker som jeg har blitt kjent med og glad i.

Utsikt-mot-Akershus-festning-Festningsplassen-og-Kontraskjaeret.-Til-venstre-i-bildet-sees-Johanneskirken-som-ble-revet-i-1928.
Kristiania sett fra luftballong i 1906. Utsikt mot Akershus festning. (Fotograf: Fredrik Blom-Olsen. Eier: Nasjonalbiblioteket)
Utsikt-mot-slottet-slottsparken-Briskeby-og-Frogner.
Utsikt mot slottet i 1906. (Fotograf: Fredrik Blom-Olsen. Eier: Nasjonalbiblioteket)

Selv om hverdagen var beintøff, og det ikke var en selvfølgelighet at man hadde mat på bordet hver dag, hadde også unge mennesker den gang lengsler om kjærlighet, de hadde håp om en bedre fremtid, de hadde drømmer, slik vi alle har. Kjærlighet på tvers av landegrenser, sosial tilhørighet og politisk ståsted går som en rød tråd gjennom bøkene. Vennskap ble satt på harde prøver, valg som ble tatt fikk ofte katastrofale konsekvenser.

MeyerDet har vært skrevet lite om Norge og 1. verdenskrig. Det er derfor ikke mulig å skrive om denne tiden uten å ta med litt av det som skjedde ute i Europa. Jeg har nå og da brukt autentiske hendelser som grunnlag for historien.

Julie er en ung kvinne som blir formet til den hun er av tiden hun lever i. Hun er viljesterk, omsorgsfull og snill, men et tilfeldig møte forandrer alt. Det setter henne på harde prøver, men Julie gir ikke opp så lett. Hun har en usvikelig tro på at alt vil ordne seg til slutt.

Jeg håper at dere lesere blir glad i Julie og vennene hennes, og at dere vil følge henne på hennes lange reise under og etter 1. verdenskrig.

Hun er lett å bli glad i.

 

Bli abonnent på Julie før 1. november: Få første bok i abonnementet + praktisk oppbevaringssett + bli med i trekningen av Supergavekortet på 10 000 kr! Klikk her for å abonnere.