Frid skriver om Betzy

Betzy_486211Har du lagt merke til Betzy Kjelsberg-bysten som står langs Akerselva? Frid Ingulstad oppdaget den under en av Sønnavind-vandringene, og hun ble så nysgjerrig på Betzy at hun bestemte seg for å skrive bok om henne. 

Betzy Kjelsberg er en av norsk kvinnebevegelses mest ruvende pionerer. Seksbarnsmor, stemmerettsforkjemper, venstrepolitiker, en av stifterne av Norsk Kvindesaksforening og Norges første kvinnelige fabrikkinspektør. Og oldemoren til Siv Jensen.

– For en interessant tid hun levde i! Og for en fantastisk arbeidskapasitet hun hadde! Man kan undres over at det ikke er kommet noen biografi om henne før, sier Frid i et intervju med Dagsavisen.

– Dette var en tid hvor kvinner og barn jobbet i fabrikker under forferdelige arbeidsforhold. Betzy Kjelsberg dro rundt fra fabrikk til fabrikk og rapporterte, om lange arbeidsdager og elendige hygieniske forhold. Hun gjorde slutt på mye dårlig behandling av arbeidere.

I boken tegner Frid et levende og nært portrett av en imponerende historisk skikkelse, som med denne boken får sin fortjente oppmerksomhet. I arbeidet med boken har Frid blitt svært fascinert av Betzy.

– Bare det at hun var utearbeidende, med seks barn hjemme, var svært uvanlig på den tida. All kritikken og karikaturene hun ble utsatt for i pressen fordi hun ville ta artium – kvinner skulle jo ikke ta utdannelse, forteller Frid.

Selv om Frid har skrevet 220 bøker innen de aller fleste sjangre, er dette faktisk hennes første biografi.

– Jeg har aldri skrevet noen biografi før, men jeg har skrevet denne boka som en roman. Jeg dikter litt innimellom. Det må jeg ha lov til, sier Frid.

Har du lyst til å lese Frids bok om Betzy? I bokhandelen vår selger vi den med maks rabatt (12,5 %). Kjøp den her.

_DSC0457