Den beste gaven

For noen år siden ga jeg min venninne Maren en kokebok fordi jeg likte den så godt selv. Det var lurt! For Maren lager mye god mat, og når jeg spør om oppskrifter, svarer hun nesten alltid: «Kjære Lisa, den har du allerede. Den er fra kokeboken jeg fikk av deg.»

I Marens selskaper bugner det over av hjemmelagde godsaker, men det er én ting som skiller seg ut og som forsvinner raskt: Kanelsnurrer! Nam! Og oppskriften, den kommer selvfølgelig fra «min» bok.

Kanelbolle

Start med:

SØT GJÆRBAKST – GRUNNDEIG
150 g smør
7 dl melk
50 g gjær
2 dl sukker
1 ¾ l siktet hvetemel
1 ½ ts bakepulver (kan sløyfes)

Smelt smøret, slå det over melken og varm til ca. 37 grader. Løs gjæren opp i den lunkne blandingen. Tilsett sukker og rør inn hvetemel og eventuelt bakepulver til deigen blir smidig og slipper bakebollen. Bruk gjerne maskin. La deigen heve til dobbel størrelse.

Deig
Deigen hever seg ut av bollen!

Fortsett med:

FYLL
100 g margarin eller smør
½–1 dl sukker
2 ts kanel
perlesukker (jeg sløyfer dette)
egg til pensling

fyll
På med masse fyll!

Bland ingrediensene til fyllet. (Jeg blander ikke fyllet, men smører masse mykt smør rett på og strør godt med kanel og sukker over.) Del den ferdig hevede deigen i to og kjevle hver del ut til et rektangel. Smør fyll utover ⅔ av leiven og rull rektangelet sammen til en pølse. Skjær den opp i 2 cm tykke skiver og legg dem på bakepapir. (Maren tipset meg om å brette deigen i tre og skjære ut striper med kniven før de snurres.)

La dem etterheve i ca. 30 minutter under et klede. Pensle med sammenvispet egg og dryss eventuelt perlesukker over. Stek dem ved 225–250 grader i ca. 10 minutter.

Det gir ca. 50 snurrer. Det er mange, men de kan fint fryses, og da har du kanelsnurrer lett tilgjengelig når som helst.

Deig
Deigen brettes, kuttes og snurres.
Deig
Vispet egg pensles på snurrene.
Deig
Nam, nam, nam! Nå lukter det godt! (Dette er selvfølgelig bare ett av flere brett.)
Ferdige boller
Lett pyntet i barnebursdag … Fingrene av fatet!

Boken heter Mat for barn, og den har mange gode mattips for de aller minste, men det er likevel mest en familiebok med oppskrifter for alle. Du merker at forfatterne har prøvd ut alt selv, og de deler raust av egne tips og ideer.

Mat for  barn