En bitte liten serieverden

Har du vært innom Facebook-siden annemas miniatyrverden? Anne Martha Hunstad Holmstrøm lager fantastiske miniatyrmiljøer, og miljøene henter hun fra Trine Angelsens bokserier! Vi har bedt AnneMartha om å fortelle litt mer om den spennende hobbyen sin. 

Tekst: Anne Martha Hunstad Holmstrøm

Jeg har alltid vært svak for miniatyrer, og jeg holdt litt på med miniatyrhus for noen år siden. Men da jeg begynte å lese Trine Angelsens bokserier, og var på en reise i Lofoten, ble jeg helt betatt. Det var da jeg fikk ideen om å gjenskape disse miljøene i miniatyr.

Jeg har besøkt noen av stedene Trine Angelsen er innom i sine bøker, og siden jeg selv er veldig interessert i 1800-tallet og lokalhistorie, ble dette en spennende utfordring. Trine skriver jo veldig detaljert, men jeg har også lest en del historie selv, for å få det så tidsriktig som mulig.

IMG_0327
Kjøkkenet på Breidablikk. Elen står ved benken.

Når jeg leser, leser jeg i bilder, og ganske fort får jeg en idé om hvilket miljø jeg vil lage. Mine miljøer er i 1:12, det vil si at en voksen mann er ca. 15 – 16 cm. Deretter skisser jeg og skriver ned alt i en bok, bygger rombokser (trekasser av kryssfiner, som miljøet skal være i), handler inn materialer, tegner og lager møblene selv. Mye av det jeg bruker finner jeg på bruktbutikker, ellers handler jeg på Panduro og 3L i Bodø, i tillegg til å bestille noe på nett.  

Jeg maler og tapetserer, strikker, syr og hekler, og prøver ulike teknikker. Maten lager jeg i fimoleire. Man blir litt av en skrotsamler av å holde på med dette, jeg tar vare på alt mulig jeg finner, det meste kan brukes eller gjøres om til noe annet. Det gjelder å ha fantasien i gang hele tiden.

SAM_1364
Gustav, Svanhild, lensmannsfruen Agathe og Joakim i finstuen. Fra serien Thea.

Dukkene lager jeg også, de blir små karikaturer av personene i seriene. Det er interessant å lage ulike miljøer, fra de kondisjonerte til husmannsplasser, kontrasten mellom fattig og rik kommer jo tydelig frem i seriene.

Iblant blir jeg ivrig, og da går det ganske fort å gjøre klart et miljø, ca. én uke, men ofte jobber jeg med flere miljø samtidig. Dette er en fantastisk morsom og givende hobby, og avstressende er den også. Jeg har ingen planer om å slutte med dette, jeg vil prøve å utvikle det videre, kanskje for salg og utstillinger. I dag har jeg 43 ulike miljø, og akkurat nå holder jeg på med kontoret til doktoren i Breidablikk.

På Facebook-siden min, annemas miniatyrverden, kan du se flere bilder.

Vennlig hilsen Anne Martha

SAM_1290
Kontoret hvor diskuterer fiskepriser og handel, fra serien Hverdagsengler.
SAM_1302
En bar i Christiania, fra serien Hverdagsengler
SAM_1328
Kajas mote- og sytilbehør-forretning, fra serien Thea.
IMG_0330
En husmannsplass, kan være fra flere av seriene, fri fantasi.
SAM_1255
En husmannsplass, kan være fra flere av seriene, fri fantasi.
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *