Tilbake på litlekammerset på Jæren

I forrige uke var Frid invitert til å delta på litteraturuka i Sandnes, hvor Sandnes bibliotek arrangerte tur til Grødaland gård. Frid har skrevet en liten rapport fra turen, som hun ønsker å dele med deg:

Arnulf, mannen min, og jeg ble hentet på Sola flyplass av Sebastian fra Sandnes bibliotek. Derfra kjørte vi til det store, flotte biblioteket, hvor det hang plakater om Ildkorset over alt.  Vi hilste på mange av de ansatte og fikk servert frokost.  Kl. 12.00 kom bussen som skulle kjøre oss og cirka 40 påmeldte lesere, til Grødaland-tunet på Jæren. Grødaland er en typisk Jæren-gård fra 1700-tallet, og det var her jeg skrev store deler av romanen Mannemakt og mørkemakter, som Ildkorset er bygd over.

bilde 3

Jeg hadde ikke vært på Grødaland på 25 år, og da jeg sto inne i gamlestova, med langbordet og den gamle Bibelen, den korte himmelsengen, bileggerovnen og et gløtt av døren inn til litlekammerset der Ingerid (Marine) lå stiv av redsel og ventet at stefaren skulle komme, kom tårene. Historien kom veltende over meg; jeg syntes jeg hørte Marines bønnfallende stemme og fikk gåsehud ved å tenke på hva hun måtte igjennom. Det var vissheten om hva som skjedde i virkeligheten som fikk meg til å skrive Ildkorset. Det var en lettelse å dikte henne inn i verden igjen.

Jeg fortalte leserne om mitt første møte med Jæren, hvordan jeg fant gården som Ingerid (Marine) bodde på, og om min forskrekkelse da bonden presenterte seg: Han het Ola Toresson – akkurat som stefaren i 1628! Ola Toresson tok seg av meg i flere dager og lærte meg alt om det å være Jæren-bonde i gamle dager. Jeg fortalte også om mitt besøk i Stavanger riksarkiv, der jeg fant rettssaken med navn på fogd, lensmann, meddommere osv.

Etter en times foredrag var det bevertning og guiding rundt på gården.

Tusen takk for et hyggelig besøk!

IMG_2326
IMG_2327