Verdens beste fastelavnsboller

Søndag 7. februar er fastelavnssøndag, og dermed har vi alle en god grunn til å servere nystekte boller med krem og syltetøy – og selvfølgelig et lett melisdryss på toppen.

Den beste bolleoppskriften jeg har kommet over ligger på Trines matblogg. Never change a winning team, er det noe som heter, og Trines grunnoppskrift på søt gjærbakst skuffer ikke! Hemmeligheten ligger i å elte deigen lenge og vel, elte inn smøret i terninger helt til slutt, og ikke minst å la deigen få heve lenge nok.

BOLLEDEIG

 • 950 g hvetemel
 • 5 dl melk (20–25 grader)
 • 25 g fersk gjær (rød type)
 • 150 g sukker
 • 1 ts malt kardemomme
 • ¼ – ½ ts salt
 • 1 egg
 • 150 g mykt smør, i terninger

TIL PENSLING

 • 1 egg, sammenvispet

FORSLAG TIL FYLL

 • 3 dl kremfløte
 • 1 ts sukker
 • 1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
 • bringebærsyltetøy (kan erstattes med annet syltetøy, eller sløyfes)
 • melis

FastelavnsrisHa alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter på sakte fart. Juster med mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eventuelt mer mel dersom den virker klissete. Tilsett deretter smøret i små terninger, og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen (5–10 minutter). Dekk bakebollen med plast eller legg på lokk, og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. en time.

Ha deigen på melet underlag, og del den opp i fire like store emner. Del hver av disse i 5–6 like store emner, og trill dem til fine boller. La bollene etterheve under et klede til dobbel størrelse, det tar rundt 45 minutter. Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med sammenvispet egg, og stek dem midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12 minutter. Bollene er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Pisk kremfløten med frøene fra vaniljestangen og litt sukker til en myk krem. Her er det viktig å ikke piske for lenge! Del bollene i to, og smør et lag med syltetøy på den nederste delen. Ha en raus klatt med krem oppå, og legg den andre halvdelen av bollen på toppen. Legg bollene på et fat, og gi dem et lite melisdryss ved hjelp av en tesil eller lignende. Server umiddelbart.

God søndag!

Oppskriften er hentet fra Trines Matblogg

PS! I vårt naboland Sverige står skikken med fastelavnsboller enda sterkere enn hos oss. De kaller bollene semlor, og fyller dem gjerne med en bit marsipan og litt vispet kremfløte. De kan også fylles med mandelmasse eller kransekakemasse og krem. En annen variant er å dele bollene i to, grave ut «bollestoffet» fra bollebunnen og blande dette med 1,5 dl malte mandler, 1 dl sukker og 1 dl melk. Deretter rører du forsiktig inn pisket krem (laget av 2 dl. fløte), fyller bollene, legger bolletoppen oppå og drysser melis på toppen.

Vel bekomme!