Hør intervju med Frid Ingulstad på BokPod

Frid Ingulstad

BokPod er timelange intervjuer med Norges viktigste forfattere, og i dag er det Frid Ingulstads tur til å snakke om seg og sitt forfatterskap.

Frid Ingulstad er som de fleste vet en av Norges mest leste forfattere, og hun har skrevet over 220 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg Olavsdatter, Ildkorset og Kongsdøtrene.

Du kan høre hele intervjuet med Frid på Bokpod eller Spotify.

Her er noen smakebiter fra intervjuet, men du bør selvsagt også høre det i sin helhet:

Om antallet bøker
«Jeg har en bok hvor jeg noterer alle mine bøker. Nå holder jeg på med nr 222. Og hvis noen spør hvordan det er mulig å ha skrevet så mange bøker, pleier jeg å si at det er fordi jeg er så gammel.»

Om å formidle Norges historie
«
Det er viktig å formidle Norges historie på en måte som engasjerer og får folk interessert. Hemmeligheten bak historieformidling er å levendegjøre enkeltpersoner, å sette seg inn i hvordan det ene mennesket hadde det, tenkte og følte. Det viktigste med Sønnavind-serien er gjenkjennelsen. Folk kommer fram til meg og sier: «Det du skriver har jeg opplevd.»»

Om tittelen på Norges mest leste serie
«
Sønnavind-tittelen kom dalende ned i hodet på meg. Satt om sommeren ute i sola og kjente varmen som kom sørfra. Da kom den – Sønnavind, som et symbol på at vi går mot bedre tider.»

Om skrivingen
«
Handlingen i bøkene mine kverner ikke i hodet mitt hele døgnet. Jeg aner ikke hva som skal skje neste dag når jeg setter meg til maskinen. Jeg skrur på en bryter og går inn i Hønse-Lovisas hus på Sagene når jeg skal skrive – og så kommer handlingen av seg selv.»

Om lesingen i barndomshjemmet
«
Hjemme ble det lest høyt. Far satt hver kveld og leste høyt til mor når hun stoppet strømper – alle de store klassikerne. Jeg var opptatt av Asbjørnsen og Moe. Jeg elsket eventyr! Jeg tror jeg kunne alle eventyrene utenat.»

Om livet som telegrafist til sjøs
«
Alt jeg opplevde skrev jeg om og sendte hjem i brev til mor. Jeg satt ved kuøyet og skrev om alt jeg så, gjennom Suezkanalen, forbi pyramidene. Hun tok med brevene mine til en misjonsforening, og leste dem opp. Og der sa de: Hun må nok bli forfatter.»

Om å skrive når man har passert 80 år
«
Jeg skriver så lenge jeg klarer. Jeg har lesere som ber meg om aldri å slutte skrive om Elise.»

Om skriving som terapi
«Da datteren min var syk – hun hadde kreft i halvannet år før hun døde – var skrivingen en terapi for meg. Jeg satt ved sengen hennes. Hun sov og jeg skrev ut frykten og fortvilelsen. Jeg klarte å kutte ut frykten for hvordan det skulle gå. Slik mine lesere kanskje rømmer seg bort i mine bøker når de har problemer, slik rømte jeg fra sorgen ved å skrive. Å være i et annet menneske en stund, tror jeg ikke menneskene har vondt av.»

Hva er BokPod? 
BokPod er timelange intervjuer med Norges viktigste forfattere. Første sesong av BokPod ble en stor lyttersuksess, med over 200.000 nedlastninger på 21 intervjuer. Hver fredag frem til sommeren kan du høre nye intervjuer med forfatterstjerner, og du kan selvsagt også høre på intervjuene fra i fjor. Det er bare å gå inn på Spotify, eller du kan lytte på BokPods nettside. Du kan lytte når og hvor du vil med mobil eller PC. På BokPod ligger det intervjuer med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Kim Leine, Tom Egeland, Kolbein Falkeid, Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Anne B. Ragde.