Årets 17. mai-kake: Valnøttpavlova med krem og friske bær

StorkenebbBegynt å tenke på hvilken kake du skal lage til 17. mai? Hva med en fantastisk valnøttpavlova? Oppskriften er hentet fra boka Bakeland. Norsk natur på sitt søteste av Marit Hovland. I innledningen til denne oppskriften, skriver hun:

Du kan ofte se store enger med storkenebb, både i skogen og høyt til fjells. Blomsten har en nydelig lillafarge, og utover høsten får bladene fantastiske farger. Lag en pavlova som roper sommer, full av friske bær og kandiserte storkenebb.

Slik gjør du:

Storkenebb
storkenebb
1 eggehvite
en klype salt
sukker, ekstra finkornet

Start med å lage kandiserte storkenebb. Blomstene bør lages minst en halv dag i forveien, så de rekker å tørke.

1. Gå deg en tur og plukk storkenebb. Ha blomstene i et glass med vann til du skal kandisere dem. 2. Klipp ca. 1 cm brede og 8 cm lange remser av papir. 3. Lim papirremsene sammen til en ring. 4. Klipp av blomstene, men behold litt av stilken. Det er greit å ha noe å holde i. Fjern støvbærerne og arret inne i blomsten. 5. Bruk en gaffel og visp eggehviten lett sammen med en klype salt. Pensle innsiden og utsiden av blomsten med eggehvite. 6. Legg blomsten med forsiden ned i sukkeret. Bruk en skje til å strø sukker på undersiden av blomsten. 7. Klipp av stilken. 8. Legg blomsten til tørk oppi en papirring. På denne måten beholder blomsten fasongen sin.

Pavlova
Kandiserte storkenebb


Valnøttpavlova

4 eggehviter
en klype salt
225 g sukker
2 ts maisenna
1 ts hvitvinseddik
75 g valnøtter

Sett ovnen på 175 °C. Pisk eggehviten på middels hastighet til det blir hvitt skum. Tilsett salt. Tilsett sukker gradvis mens du fortsetter å piske på middels hastighet. Pisk til du får en stiv marengs uten sukkerkorn. Tilsett maisenna og hvitvinseddik før du har marengsen ut på et bakepapir på et stekebrett. Jeg tegner en sirkel på ca. 22 cm diameter på papiret, da er det lettere å få en rund kake hvis du ønsker det. Lag en fordypning i midten av kaken hvis du ønsker mer plass til fyllet. Strø til slutt over grovhakkede valnøtter.
Sett kaken inn i ovnen, midterste rille. Reduser temperaturen til 125 °C. Stek kaken i 1 time og 15 minutter. Skru av ovnen, men la kaken stå der til ovnen er kald.


Krem- og bærfyll

3 dl kremfløte
2 ss sukker
¼ ts vaniljefrø
100 g bringebær
100 g blåbær
100 g bjørnebær
100 g rips

Pisk krem av fløte og sukker. Tilsett vaniljefrøene (eller 1 ts vaniljesukker) mot slutten. Bre kremen utover kaken. Pynt med bær og storkenebb.


GOD 17. MAI! 

Pavlova3

Bakeland