Endelig har jeg funnet en oppskrift på vafler som smaker akkurat slik jeg vil at vafler skal smake! Oppskriften fant jeg i boka Fermentering. Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker! I denne kokeboka fant jeg også en oppskrift på surmelk, slik min bestemor lagde da jeg var barn, og oppskrifter på surdeigsbrød og annen mat tilberedt på samme måte som i gamle dager; på den tiden flere av de norske seriene er fra.
Du trenger:
1 l kefir
6 dl siktet fin spelt
4–6 egg
1 dl lønnesirup, honning eller litt tagatesse
1 ts kardemomme
½ ts salt
100 g smeltet smør
1 ts natron
- Bland sammen kefir og spelt og la stå tildekket for fermentering i 8–12 timer.
- Etter 8–12 timer blander du de øvrige ingrediensene (minus natron) inn i røra og lar den stå og svelle en stund, gjerne opp til en halvtime.
- Rør inn natron, og du vil se at røra begynner å boble og fråde. Hvis det ikke er fres i røra, kan du tilsette 1 ts ekstra.
- Da er det bare å steke i vei, i et godt smurt vaffeljern.
Kjøl ned vaffelplatene på rist med et klede over.
Det er lurt å steke opp hele røra med det sammen, eller innen få timer.
Oppskriften på kefirvaflene er hentet fra Fermentering. Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker! av Gry Hammer.