En kvinne for sin hatt – sommerhilsen fra Eva Stensrud

Var du en av mange som ble bergtatt av Storgårdsfolk? I dag er vi så heldige å ha fått et sommerbrev fra forfatter Eva Stensrud her på bloggen:

Alle forfattere bør eie en hatt!

Jeg har aldri vært noen hattedame, men en lørdag i april var jeg på mannequinoppvisning på Elle-Villa i Åsvangkrysset på Stange, og der ble jeg hekta på dette hodeplagget. Langt uti huttiheita ligger dette huset, som rommer hattemakeriet og utsalget til Evelyn Refsahl, lokal kunsthåndverker og søsteren til en av mine beste venninner, Miriam (Hun spiller Mille i den lille filmsnutten om Storgårdsfolk. Hun med badehette på hodet). Evelyn er en fantastisk hyggelig og flink dame, ikke «mad as a hatter», altså, men ei helt normal gardkjerring! Evelyn er for øvrig også søster til Ingun Mickelson, den eminente illustratøren til Storgårdsfolk og flere andre serier på CappelenDamm.

Men altså – en gjeng strålende damer i alle størrelser og fasonger presenterte klær som Evelyn har tatt inn i butikken sin, samt hatter og vesker og sjal og smykker i strålende vakre farger og mønstre. Veskene er forresten laget av gamle bildekk og er kjempeartige. Lokalet var stappfullt av damer – og to menn – så langt jeg kunne se: Evelyns mann, Johan (som sto modell for sorenskriveren på omslaget til bok 4 i Storgårdsfolk), samt sønnen hennes. Det var servering av sveler og kaker og kaffe.

sommerhilsen fra Eva Stensrud

Da var det at jeg så den. Hatten. Den lå der med rosen sin og skrek etter meg at alle forfattere skulle ha en hatt! Jeg prøvde og tvilte. Ville jeg kunne gå med hatt? Alle sa jeg kledde den, men det er gjerne slikt folk sier. Jeg la hatten tilbake, tok den fram igjen – flere ganger. Men så gikk det slik det måtte gå – jeg tenkte med meg selv at vi angrer mer på det vi IKKE gjør her i livet enn på det vi faktisk kaster oss ut i. Så hatten ble min – og på bildene ser dere resultatet. Jeg har til nå brukt den bare to ganger – man blir jo veldig synlig med hatt! – men jeg skal nok bruke den mer. Den ene gangen da jeg gikk tur forbi Hamars mest berømte landemerke, STUPETÅRNET, pluss samme kveld på fest. Hatten klødde ikke!

Til dere som bor – eller kommer – i nærheten av Hedmarken: Ta dere en tur til Evelyn på Elle-Villa og kom hjem med noe rart!

Og hvis dere lurer: Ja, jeg skriver på ny serie, men det er foreløpig hemmelig hva den handler om og når den kommer ut …

Glad, sommerlig hattehilsen fra Eva (får vel kjøpe meg en stråhatt nå i sommer, når jeg er så godt i gang!)

3 kommentar(er).
 1. Runa Saxegaard Eriksen:

  Åååå så fin du er med hatt ,men så var den fantastisk å da .Så koselig med ny serie ,jeg elsket storgårdsfolk og
  bonderomantikken og alt det gamle ,kan så godt sette meg inn i hvordan det var ,gleder meg veldig til ny serie ,god sommer 😉

  18. juni 2016 kl 15:53
 2. Jorunn:

  Herlig innlegg. Kanskje jeg også skal skaffe meg en hatt? Har lånt et par av datteren min før. Synes det er stilig å ha på seg hatt, jeg. Og den du har på deg var rimelig tøff 🙂

  God Sommer, Eva, og så spennende med ny serie da! 🙂

  18. juni 2016 kl 11:31
 3. Siv Therese:

  Så morro med hatt!!
  Jeg har bodd i Åsbygda i mange år,før vi flyttet til Romedal for ett år siden. Når vi bodde i Åsbygda asserted jeg elle-villa nesten daglig, men jeg har aldri tatt meg tid til å stoppe for å kikke! Det er nesten litt flaut, så jeg bør kanskje ta meg en tur snart! ?
  Gleder meg til ny serie! Savner fortsatt storgårdsfolk og skulle ønske det kom en fortsettelse av den! Og du kledde hatten!?

  18. juni 2016 kl 06:15

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Eva Stensrud

Eva Stensrud (f. 1959) er ekte hedmarksjente med bondeaner fra Toten. Hun er lektor med hovedfag i engelsk, og har i mange år undervist i videregående skole.