Norges beste sveler

Cover Emma & Johannes
Les mer og abonnér på «Emma & Johannes» nå!

Sveler er tradisjonsmat på Nord-Vestlandet, der handlingen i Emma & Johannes foregår. Vi kan levende se for oss Emma, Johannes og resten av familien Vik kose seg med nystekte sveler med smør og brunost om kvelden etter en lang dags arbeid. I dag har vi vært så heldige å få oppskriften på kanskje Norges beste sveler: MRF-svela! Den er delt av Kristine Ilstad, matblogger og forfatter av kokeboken Det søte liv.

Ingredienser:

  • 5 egg
  • 2,5 dl sukker
  • 1 toppet ts natron
  • 1 toppet ts hornsalt
  • 1 liter kulturmelk
  • 1 liter hvetemel
  • 75 g smør

Fremgangsmåte:

  • Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.
  • Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.
  • Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.

MRF-svele

Tips:

Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.

Denne oppskriften gir 15–20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.

Denne oppskriften er hentet fra bloggen www.detsoteliv.no.

Hvis du vil ha flere oppskrifter på deilige og søte fristelser, finner du dem i kokeboka Det søte liv. Klikk her for å kjøpe boka!

Det søte liv bok