Paletas: pinneis fra Mexico

Det er noen ting som er nær sagt synonyme med sommer: Sol, bad, ferie … og IS! I dag vil vi dele oppskrifter på to deilige, forfriskende fruktis som du kan lage selv – og det er kjempelett! De blir klare over natten, så nå spørs det bare om du greier å vente …

Paletas er det samme som fruktispinner og kommer opprinnelig fra Mexico. En paleta lages av biter av frisk frukt, fruktpuré, kokosnøttvann eller av aguas frescas – det vil si juice laget av frisk frukt mikset sammen med vann og eventuelt litt sukker. Paletas kan også lages av frukt som blandes med melk, yoghurt eller kondensert melk. Da får du mer kremaktige paletas. Banan, avokado, kokosfløte og mango kan du også bruke for å få en mykere konsistens som minner mer om iskrem. Sødmen kan man skape med honning og agavesirup, som er litt sunnere enn sukker.

I Mexico selges paletas vanligvis nylagde og helt ferske i små butikker og kiosker på gaten – enten som de er, eller pakket inn i litt papir eller med litt plastfolie mellom ispinnene. De er lekre, lette å lage og passer for både barn og voksne. I paletas med voksen smak kan man finne både chili, agurk og sterke drikker. I stedet for en fordrink på sommerfesten kan det være morsomt å servere paletas smakt til med sprit av et eller annet slag.

Pinneis finnes i mange forskjellige smaker. De kan dyppes i smeltet sjokolade og strøssel. Stadig flere trendy isbarer dukker opp i blant annet USA. De serverer nylaget fersk økologisk pinneis som der og da dyppes i hvit, lys eller mørk sjokolade og alle mulige sorter naturlig strøssel, for eksempel hakkede nøtter, kokos, granola (ristet müsli), pistasjnøtter og krokan. På side 145 finner du oppskrifter på en masse deilig naturlig strøssel.

For å lage pinneis av forskjellige slag trenger du ispinneformer og ispinner i tre eller plast. Det finnes et stort utvalg i forskjellige nettbutikker, og fremover mot våren og sommeren finnes det også en hel del i velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger.

Paletas

MELONPALETAS

ca. 12 paletas

Første lag

 • ½ dl vann
 • 1 dl sukker
 • 500 g cantaloupemelon, skrelt, kjernene fjernet og fruktkjøttet most i en food processor

Andre lag

 • ¼ dl vann
 • ½ dl sukker
 • 250 g vannmelon, skrelt, kjernene fjernet og fruktkjøttet most i en food processor ½ rød grapefrukt, saften

Slik gjør du:

Første lag: Kok opp vann og sukker. La det bli avkjølt. Bland melonkjøttet med sukkerlaken og hell det i isformer (men ikke fyll dem helt fulle!). Sett formene i fryseren. I mellomtiden forbereder du neste lag.

Andre lag: Kok opp vann og sukker. La det bli avkjølt. Bland melonkjøttet med sukkerlaken og rød grapefruktsaft. Ta formene ut av fryseren og fordel vannmelonpureen over det første laget.

Sett pinner i isene når de begynner å bli halvfrosne og la dem stå i fryseren natten over. Ta formene ut av fryseren. Skyll dem raskt under lunkent vann før du løsner isen fra formene.

 

KOKOS- OG LIMEPALETAS

6–8 paletas

 • 4 dl kokosmelk
 • 1 dl søt kondensert melk
 • 1 lime, finrevet skall og 1–2 ts saft
 • ½ dl kokosmasse

Til garnering:

 • 50 g hvit sjokolade
 • 1 ss kokosmasse

Slik gjør du:

Bland kokosmelk og kondensert melk med en stavmikser. Rør inn limeskall og -saft og kokosmasse. Hell det i isformer og sett dem i fryseren i cirka 1 time. Ta ut formene og sett i pinner. Sett formene tilbake i fryseren natten over.

Skyll formene raskt under lunkent vann før du løsner isen fra formene. Legg dem på et brett og sett dem tilbake i fryseren.

Hakk sjokoladen og smelt den forsiktig i mikrobølgeovnen. Ringle sjokoladen over paletasene og strø kokos over til slutt. Spis isene med det samme eller oppbevar dem innpakket i plastfolie eller i en tett boks i fryseren.

LowResRgb_Omslagsforside_Hjemmelaget_is

Oppskrift, tekst og blider er hentet fra boken Hjemmelaget is av Elisabeth Johansson. Den er spekket med vidundelige is som du kan lage selv, og som du kan se av dagens oppskrifter, er det kjempeenkelt! Hvis du har lyst til å lage deilig, hjemmelaget is hele sommeren lang, kan du trykke her for å kjøpe boken.