Oppskrift: Fløyelsgrøt!

Grøten gjør comeback! Grøt spiller en birolle i de fleste av de kjente og kjære romanseriene våre. Hvorfor ikke lage deg en deilig porsjon fløyelsgrøt til kveldskosen – og nyte den sammen med din favorittbok?

Grøt er en viktig del av kosten for mange av våre seriehelter og -heltinner. Ikke rart – den er et varmt måltid som metter godt uten å koste all verden. Derfor er det ingen overraskelse at melgrøtene har overlevd århundrene, kanskje særlig i form av fløyelsgrøten, som kan gjøres så billig og nøysomt eller så overdådig og mektig som du bare vil … I gamle dager kunne denne bli laget på 1 kg smør – da var den skikkelig festmat!

I dag har vi fått dele en oppskrift fra den nye boka Grøt på ville veier. Boka er en hyllest til grøten, og inneholder over 70 oppskrifter på alt fra varm og trygg havregrøt og vassgraut med byggmel til kald og sunn kjøleskapsgrøt med havre og sitronyoghurt og chaigrøt med honning.grøt

Fløyelsgrøt/smørgrøt

Kjært barn har mange navn, og kombinasjonen av melgrøter er uendelige. Alle bygder og småsteder hadde og har fortsatt sine kombinasjoner og tilbehør. Bare spør mormoren din. Mølsgrøt? Myssmørgrøt? Søngrøt? Grøtpinne?

Dette trenger du til 4 personer:

  • 25 g (eller mer eller mindre) meierismør
  • 1 dl hvetemel
  • ½ liter melk
  • en klype salt
  • smør, sukker, kanel til servering

Slik gjør du:

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet.

Spe med melk – rør i vei – spe med mer melk. Kok opp mellom hver gang du sper.

Når du har passe konsistens, smak til med salt. La grøten putre i 5 minutter.

Konsistensen på denne grøten er et personlig valg, så du kan lage den så tykk eller tynn du vil. Og med så mye eller lite smør du vil. Server med smør, kanel og sukker.

Om Grøt på ville veier:

OriginalRgb_Omslagsforside_GrøtGrøt handler om så mye mer enn havregrøt og risgrøt – det handler om gode smaker, barndomsminner, omtanke, det nære – om norsk tradisjonsmat, så vel som nye og spennende grøter som kjøleskapsgrøt og quinoagrøt.

Alle oppskriftene er basert på korn, gryn og frø som havregryn, quinoa, bokhvete, sesamfrø og chiafrø. I tillegg til grøtoppskriftene får vi tips om gode smaker som passer til, oversikt over basisteknikker for grøtlaging, som bløtlegging og koketider, samt informasjon om anvendelse av flytende ingredienser som melk, mandelmelk og kokosmelk.

Når det gjelder grøt, er det kun fantasien som setter grenser, og i Grøt – på ville veier får vi inspirasjon til grøter vi kan gasse oss med – og ideer til hva vi kan gjøre med grøtrester, som for eksempel bake brød, lefser eller smoothies. Boken er lagt opp slik at vi i får innblikk i grøttradisjonene i Norge og grøtens betydning i vårt kosthold.

Les mer og bestill boka her!

 

Alle foto: Per Sollerman