Oppskrift: Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker i brun saus! En av våre absolutte tradisjonsfavoritter, retten som fremkaller lykkelige barndomsminner og får tennene til å løpe i vann. Her deler vi kjøttkakeoppskriften til Andreas Viestad, mannen som har gjort utrolig mye for norsk matkultur i en årrekke.

Oppskriften er hentet fra Den store kjøttkokeboka, som er proppfull av både deilige oppskrifter og masse nyttig lærdom om kjøtt – og en oppfordring fra Andreas Viestad selv:  – Spis ansvarlig, spis hele dyret.

Kjøttkaker har vært en del av vår mattradisjon i hundre år. Derfor dukker de naturlig nok ofte opp i bøkene våre. De dårligere stilte blant romankarakterene kan ikke annet enn å lengte etter retten, slik som her, i Sønnavind:

Det hadde skremt Peder at han kanskje måtte kjenne lukten av kjøttkaker eller hønsefrikassé mens han selv spiste vassgraut.

Hos andre igjen er det vanligere kost (selv om de ikke alltid er så heldig å få smake) – som her, i Emma & Johannes:

– Fikk du spekemat til middag? – Nei, hvorfor spør du om det? – Fordi du er så tørst. Hva fikk du da? Emma var sulten. Hun hadde ikke spist siden frokost, men ville ikke innrømme at hun ikke var blitt invitert på middag. – Kjøttkaker i brun saus, sa hun og unngikk å se på moren. Hun var blitt god til å lyve, tenkte hun beskt. Det gikk ikke en dag uten en løgn eller flere.

I dag er situasjonen en litt annen. Ikke bare er kjøttkaker blitt hverdagsmat, du får kjøpt helt greie, ferdiglagde kjøttkaker i butikken. Men dette er virkelig en rett som er lett og kjapp å lage selv … og guri, så mye bedre de hjemmelagde smaker! Her er Viestads oppskrift:

Andreas Viestads kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker er tradisjonsmat på sitt beste!
Kjøttkaker er tradisjonsmat på sitt beste!

Nok til 4–6

 • 400 g kjøttdeig av storfe
 • 200 g kjøttdeig av svin
 • 1–2 egg
 • ½ løk, finhakket
 • 1 ts allehånde
 • ½ ts ingefærpulver
 • 1 1/6 ts muskat
 • 1 ts malt pepper
 • 1 ts salt
 • 3 skiver brød
 • 3 dl melk
 • smør til steking
 • 3 ss hvetemel, eller mer
 • 4 dl kjøttkraft eller buljong

Tradisjonelt, trygt og godt – men ikke så vanlig som vi liker å tro. Når fikk du skikkelige hjemmelagde kjøttkaker med ekte saus sist?

kjottkaker_blande

Bland kjøtt, egg, løk, krydder og salt. Riv brød i små biter og bløt opp i melk. La trekke noen minutter, hvis du har tid. Klem ut overflødig melk. Bland sammen brød og kjøttblanding.

kjottkaker_raspVarm smør i en dyp stekepanne med slippbelegg (non-stick). Form kjøttblandingen til kjøttkaker – du bestemmer størrelsen – og brun kjøttkakene godt på begge sider. Du må trolig gjøre dette i flere omganger, for det bør ikke bli for fullt i pannen.

kjottkaker_stekeLøft ut kjøttkakene. Det bør være et par spiseskjeer fett igjen etter stekingen. Hvis ikke, ha i mer smør.

kjottkaker_jevningDryss mel i pannen og brun melet til det er nøttebrunt. Spe med kraft, litt etter litt. Kok opp. Ha i kjøttkakene og la småkoke i sausen i 10 minutters tid. Smak til sausen med salt, eventuelt også krydder.

Fra bunnen: De beste kjøttkakene får du hvis du kverner kjøttet selv. Bruk gjerne en kombinasjon av høyrygg og bibringe av storfe og buklist av svin.

Grønnsaker som passer til: Våg å være tradisjonell. Kokte poteter, rosenkål eller brokkoli. Tyttebær er også godt til.

Om Den store kjøttkokeboka:

Den store kjøttkokeboka
Den store kjøttkokeboka

Dette er den definitive boka om å tilberede kjøtt på en velsmakende og bærekraftig måte. Her får du 200 oppskrifter og tips, samt bakgrunnsstoff om dyrene. Du finner selvsagt den saftigste lammesteken og den møreste biffen. Men i tillegg viser Andreas smarte måter å tilberede de andre, mer krevende stykningsdelene.

Med sin inspirerende og pedagogiske stil minner Andreas oss om viktigheten av å benytte hele dyret i matlagingen, av å ta vare på klassikerne og de norske tradisjonsrettene. Han finner dessuten inspirasjon i moderne teknikker og kjøkken fra det store utland.

Denne kokeboka vil garantert blir stående i hylla på kjøkkenet i mange år!

Klikk her for å lese mer og bla i Den store kjøttkokeboka.