Når vi tenker på krigen, tenker vi på rasjonering. Men sett fra dagens overflodssamfunn, der «matkultur» er trendy, «lavkarbo» er et hverdagsuttrykk og vi kjøper mer mat enn vi klarer å spise opp, er det ganske vanskelig å forestille seg hvordan det virkelig var.
Det var lite mat allerede kort tid etter okkupasjonen i april 1940, og rasjoneringen varte lenge etter krigens slutt. Mange av oss har nok foreldre som husker rasjoneringen, eller kanskje du opplevde det selv? Men med tiden blekner selv de skarpeste minner, og vi mennesker har også en evne til å fortrenge det vanskeligste og la de gode minnene bli igjen. Derfor er også Eva Stensruds nye serie så viktig: Den gir oss en påminnelse om at det verste faktisk har hendt, og kan hende igjen. Vi må ikke glemme – heller ikke hvordan dagliglivet utspant seg. Som Eva skriver i forordet til boken:
Jeg vet hvor heldig jeg er. Ved en skjebnens tilskikkelse ble jeg født i et av verdens rikeste land, et land det er godt å bo i, et land hvor det hersker fred.
Under oppveksten fikk jeg stadig høre at «du skulle ha levd under krigen, du. Vi hadde ingenting. Du kan ikke skjønne hvordan det var.» Som liten betydde ikke disse ordene noe for meg, ikke annet enn at krigen var et sted man ikke ønsket å være. Som voksen, derimot, er jeg blitt stadig mer interessert i hvordan enkeltmennesket opplevde den tyske okkupasjonen av landet vårt, og mens jeg har arbeidet med stoffet, har det gått opp for meg at virkeligheten ofte overgår diktningen.
Hvordan kan jeg få folk til å tro på dette? Har dette virkelig skjedd? Hvorfor har jeg ikke hørt om det før?
Under har vi samlet noen eksempler på matrasjoner samt tilhørende oppskrifter.* Hva sier du til lungemos av fiskemel? Fisk i potetstappe? Kanskje du vil velge kjøttboller i tomatsaus, som jo høres ganske godt ut – helt til du leser oppskriften:
Eksempel på ukerasjon
- Brød: 2,1 kg
- Poteter: 4 kg
- Fisk: 1,7 kg
- Kjøtt: 225 g
- Smør: 245 g
- Grønnsaker: 1 kg
- Melk: 3,5 L
- Sukker: 200 g
- Kaffeerstatning: 40 g
Frokost:
Kaffe: 8 g, melk, 2dl, brød: 4 skiver, marmelade: 50 g, pålegg (hjemmelaget, av smør, mel, melk og poteter tilsatt litt fisk eller kjøtt): 60 g.
Middag med fisk:
400 g fersk eller 200 g tørr fisk, 350 g poteter, 50–100 g grønnsaker, 15 g smør, 15 g mel, 1 ½ dl melk.
Middag med kjøtt (én dag i uken):
225 g ferskt eller 170 g hermetisk kjøtt, 300 g poteter, 50–100 g grønnsaker.
Middag med grønnsaker:
300 g grønnsaker, 400 g poteter, 10 g smør, 10g mel, 20 g sukker, 2 dl melk.
Oppskrifter på rasjoneringsmat
Fisk i potetstappe:
Lag potetstappe av potetene, tilsett smør og melk. Ha i den kokte, rensete fisk og de hakkete eller rå, revne grønnsaker.
Kålrot i brun saus:
Kålroten renses, skjæres opp i terninger og koker mør. Lag en brun saus av smør, mel og kålrotvann. Sausen smakes til med sukker og eddik.
Lungemos av fiskemel:
Grønnsaker og poteter skjæres i terninger og brunes i smøret. Tilsettes fiskemel, melk og litt vann. Koker til alt er mørt, tilsett salt, sukkerkulør og karry, hvis man har.
Kjøttboller med poteter i tomatsaus:
Kjøttet males sammen med kokte poteter, tilsettes salt og arbeides til en deig. Litt løk hvis man har. Lages til runde boller som koker i saltet vann. Lag en lys saus av litt av kraften, jevnet med rå, revne poteter. Smakes til med tomatketchup. Rå, revne grønnsaker eller hakket grønt serveres i sausen. Resten av potetene serveres som bakte poteter.
Vafler av kokte poteter:
Kokte, varme poteter males på kvern. Smakes til med salt og sukker, tilsettes litt bakepulver, steker i godt smurt jern.
Bli tidlig-abonnent på Skyggespill i dag!
Som tidlig-abonnent får du boken før den kommer i butikkhyllene. I tillegg får du en søt og delikat lavendelpose fra Provence og boken Julefryd av Helene S. Lundberg – helt gratis og uforpliktende. Vi spanderer porto.
Dersom du er ekstra rask og blir blant de 500 første til å tegne abonnement, får du også første bok signert av Eva Stensrud!
*Kilde: Arkivverket, http://www.arkivverket.no/arkivverket/Bruk-arkivet/Nettutstillinger/Riksarkivets-vaarslipp-2010/Mat-og-drikke