Sagakofter

Du har sikkert fått med deg at det i høst har kommet en strikkebok med kofter inspirert av romanserier, Sagakofter. Forfatteren av boken er Tone Loeng, som ifølge henne selv har «antageligvis Norges største seriesamling.» I dag forteller hun om prosessen med seriekoftene, møtene med forfatterne, og selvsagt om inspirasjonen bak hver kofte: 

Den første kofta kom dalende inn i hodet mitt fiks ferdig da jeg leste Nattmannens datter sommeren 2015. Jeg ble så vill av glede at jeg heiv meg over tastene for å fortelle May Lis Ruus om hva jeg hadde fått idé til! May Lis syntes dette var veldig kult og stas, og jeg begynte å tegne og lese mer, for når først krana til inspirasjon var åpen, flommet det over av idéer. Jeg hadde 10 stk. på papiret da jeg pitcha prosjektet til forlaget mitt, jeg endte opp med 38 kofter fra 33 norske romanserier.

Å lage en koftebok inspirert av romanserier har vært en stor drøm som har gått i oppfyllelse og en reise i romanseriene våre. Frem til i sommer hadde jeg ingen anelse om hvor stort dette skulle bli, jeg hadde et ønske som jeg la frem for Embla Forlag og det var at jeg ansikt til ansikt ville spørre Margit Sandemo om tillatelse til å bruke Sagaen om Isfolket. Mens jeg var hjemme på ferie i Trøndelag fikk jeg et møte med Willy Ustad, og siden jeg snart skulle møte Margit, tenkte jeg at: Oi kanskje jeg klarer å få alle forfatterne til å stille opp på bilde med kofta på?

Willy Ustad i sin seriekofte.
Willy Ustad i sin seriekofte.

Det ble en reise og et kappløp med tiden, for trykking nærmet seg faretruende fort, men jeg kom i mål og boka ble akkurat slik jeg så for meg. Noen av koftene har også vært på en liten reise på egenhånd, til forfattere som jeg ikke kunne reise til, men de har ordnet med bilder og sendt til meg.

Trine Angelsen – Breidablikk

Kofta til Trine heter Fjellbåndet og er inspirert av Bera og minnene hennes om fjellgården med blåbær og en stein som ligner på et hjerte.

Trine Angelsen i Breidablikk-kofta, Fjellbåndet.
Trine Angelsen i Breidablikk-kofta, Fjellbåndet.

Margit Sandemo – Sagaen om Isfolket

Margit Sandemo, dronninga vår. Margit er like magisk som universene hun lar oss få innblikk i, hun er den kuleste dama jeg vet om! Hun har et vesen som er så raust og du føler deg så vel i hennes nærhet. Kofta heter Alrunen og er inspirert av alruneroten som følger Isfolket.

Margit Sandemo, i Alrune-kofta
Margit Sandemo, i Alrune-kofta

 

Anne-Lise Boge – Arvesynd

Arvesynd-01

Anne-Lise Boge er så hjertegod og inviterte meg til middag. Hun har så enormt mye å fortelle, og er så flott en dame. Vi snakket litt om det at aldersforskjell betyr ingenting, for vi har så mange felles interesser. Denne kofta heter Anemone, og er inspirert av Margrethe og Bengt i Arvesynd.

Anne-Lise Boge i Morshjerte-kofta
Anne-Lise Boge i Arvesynd-kofta Anemone.

nattmannens-datter-1

May-Lis Ruus – Nattmannens datter

May Lis Ruus er den forfatteren jeg kjenner best, og jeg var så glad for at vi kunne møtes på Tjøme blant liljekonvallblader. Vi har også møttes før, som du kan lese om på bloggen hennes, og jeg ble skrevet inn i bok 32 som tjenestepike. May Lis er en god og sterk dame, som i grunn har vært med meg hele veien på denne boka. Kofta til May Lis heter Liljekonvall og er inspirert av alle liljekonvallene som er med i Nattmannens datter.

May-Lis Ruus i Nattmannens datter-kofta
May-Lis Ruus i Nattmannens datter-kofta Liljekonvall.

Så vil jeg dele litt om den nest siste dagen med fotoshoot, for da var det intet mindre enn 5 møter! Jeg hadde først møter med begge markedssjefene hos henholdsvis Cappelen Damm og Bladkompaniet. Tenk det da – for en romanserieleser er jo bare det en drøm å oppleve begge forlagene på en og samme dag! Selvsagt viste Tigerstaden seg fra sin verste side den dagen, regn og grått trist vær …

Ingunn og Glenn hos Cappelen Damm måtte stå i regn og smile for at vi skulle få på plass de siste bildene, for akkurat da så var lyset litt lettere. Astrid hos Bladkompaniet slapp litt lettere unna siden det da var oppholdsvær.

Synnøve Eriksen – Østenfor sol

ostenfor-sol-1

Derfra gikk turen opp til Synnøve Eriksen: Det første som slo meg da jeg kom dit at her bor Synnøve, ja, det er katter overalt! Vi som har lest hennes bøker, vet jo at katter har en sentral plass, og jeg fikk hilse på begge kattene hun har nå. Synnøve er en flott dame, og vi fant tonen med en gang. Vi drakk kaffe og koste oss før jeg måtte tvinge Synnøve også ut i regnet. Synnøves kofte er inspirert av Lucia og Skule i Østenfor sol og heter Bella etter mynden de hadde.

Synnøve Eriksen i kofta
Synnøve Eriksen i Østenfor sol-kofta Bella.

Mysen-SolvharpenJane Mysen – Flammedans

Etterpå var det bare å pakke sammen for å dra opp til Jane Mysen. Jane hadde laget deilig middag til jeg kom, og det smakte vidunderlig! Jane har en hel velkomstkomité av katter og en hund, Karma, og det er ikke rart de er trivelige når eieren er så trivelig! Der fikk jeg også rørt på meg, for vi gikk en tur for å finne riktig sted å ta bilde. Og heldigvis hadde også finværet bestemt seg for å titte frem. Kofta til Jane er inspirert av Flammedans og heter Sjuja som betyr nål på romani, mønsteret er inspirert av sølja og belte til Anna.

Jane Mysen i kofta
Jane Mysen i Flammedans-kofta Sjuja!

soloppgang1Jorunn Johansen – Soloppgang

Så skulle jeg ned til Oslo igjen for å besøke Jorunn Johansen, der var det heldigvis både kaffe og noe godt å bite i, akkurat det jeg trengte etter lang dag. Der var det også en hund, og hun var så glad i oppmerksomhet. Hvem kan stå i mot to bønnfallende hundeøyne … Jorunn er veldig hyggelig og vi fikk snakka godt sammen før jeg satte snuten hjem. Denne kofta heter Skogsro og er inspirert av Soloppgang og Finnskogen.

Jorunn Johansen i Soloppgang-kofta
Jorunn Johansen i Soloppgang-kofta Skogsro.

Det har vært så moro å møte forfatterne helt privat og fått mange gode samtaler, jeg vet at jeg kommer til å møte mange av de igjen. Moro har vi også hatt det! Tusen takk for all støtte jeg har fått og ikke minst velvilje til å stille opp! Så dette ble mer enn en koftebok, det er også en reise i romanserienes verden med min tolkning av handlinger og minner som man finner i bøkene som jeg har funnet inspirasjon til. Håper at dere vil finne inspirasjon og noe nyttig i boka, Sagakofter.

Koftehilsen fra Tone Loeng.

Tone selv i kofta Sølvdal, inspirert av Krøniken om Ylva Alm.
Tone selv i kofta Sølvdal, inspirert av Krøniken om Ylva Alm.

Oppskrifter til alle disse nydelige koftene – og mange flere – finner du i boken Sagakofter. Les mer og bestill boken her.

Sagakofter av Tone Loeng
Sagakofter av Tone Loeng. Omslagsillustrasjon av Ida S Skjelbakken og omslagsdesign av Kjetil Nystuen.

Sagakofter inneholder 38 spennende og fargerike kofter inspirert av 33 norske romanserier. Alle seriene blir presentert med bilder og stoff om hver forfatter.

Dette har blitt en reise i romanserienes verden, fra Sagaen om Isfolket og Livets Døtre, til nåtidens populære serier som Nattmannens datter og Eikegården – alle har fått sine egne kofter. Her lærer du også den gamle teknikken med å strikke kofter ovenfra og ned, der du slipper en stor monteringsjobb. Men alle oppskriftene kan også strikkes nedenfra og opp, her velger du selv den teknikken som du liker best. I tillegg lærer du gamle vrangbordteknikker og kniplingsmønstre.

Tone Loeng er over gjennomsnittet interessert i kofter og koftehistorikk. Hun startet Koftegruppa på Facebook i 2013, som nå har over 74 000 medlemmer. Hun elsker å gå på jakt etter gamle koftemønstre, og er spesielt opptatt av snitt og mønstre fra før 80-tallet.  I tillegg er hun storleser av romanserier, og nå har hun kombinert det hun kan om begge deler og laget nye design.  Tone har tidligere utgitt boken Koftefest sammen med Vanja Blix Langsrud.