Inger Harriets pepperkaker

Kjære lesere!

Tenn lys – et lys skal skinne … Advent. Et ord som fremkaller minner fra den tiden alle «syv sorter» fylte kakeboksene, og det duftet grønnsåpe i hvert et rom, for alt skulle være rent og ryddig til den store høytiden.

Nå har jeg et mer avslappet forhold til julestria. Baker noen få sorter, tenner lys, lytter til julemusikk og har varme på peisen. Om kvelden finner jeg frem strikketøyet og sitter i sofaen sammen med Lucy, kattepusen min. Hun har iallefall et avslappet forhold til julen! Advent er også tid til ettertanke, fremkaller minner om de som er borte, men som fremdeles er med meg. En kakeoppskrift fra en tante dukker opp, og mors oppskriftsbok. Gode minner fra en annen tid.

Lucy nyter også adventstiden.
Lucy nyter også adventstiden.

Jeg fikk lyst til å dele en oppskrift med dere. Denne pepperkakeoppskriften er fra den tiden jeg arbeidet i Gimsøya barnehage på Melhus. Ei herlig tid som jeg minnes med glede.

Pepperkaker

Du trenger:

  • 1,5 dl vann
  • 3 ss sirup
  • 1 ss kanel
  • 1 ss nellik
  • 1 ss ingefær
  • 1 ss natron
  • 200 g margarin
  • 350 g farin
  • 700 g hvetemel

pepperkaker1

Slik gjør du:

Kok opp vann, sirup og farin. Tilsett krydder og bland godt. Ha i margarinen og la den smelte i blandingen. La blandingen avkjøle seg litt før du har i melet, litt av gangen. La deigen hvile i kjøleskap, i minst en time – gjerne til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader og ta deigen ut av kjøleskapet.

pepperkaker4

Elt deigen på melet benk og kjevle den ut, jeg synes ca. 3 mm. tykkelse er bra. Så er det bare å stikke ut pepperkakene (kanskje med en liten medhjelper?) og steke dem midt i ovnen i ca. 9–10 minutter til de er gylne. La dem avkjøles på rist – og så er de klare for pynting!

Pepperkakepynting!
Pepperkakepynting!

Glasur:

2 dl melis og 1 eggehvite

Bland melis og eggehvite og ha i sprøytepose, og pynt pepperkakene.

Lykke til!

Til slutt vil jeg ønske dere alle en hyggelig førjulstid. Og husk: Ikke stress, ta dere tid til å nyte denne tiden, og hvorfor ikke lese en god bok? Emma & Johannes bok 4 er i salg på mandag.

Varm hilsen fra Inger Harriet

Emma & Johannes 4 er i salg på mandag!
Emma & Johannes 4 er i salg på mandag!