Jul i Jordbæråsen

Dina i Jordbærdamene har en deilig avslappet innstilling til julestria. Kanskje denne formen for julefeiring ikke er for alle, men vi må vel i hvert fall kunne enes om at det låter ganske befriende å feire jul i Jordbæråsen med Dinas lille familie!

Julen handler om tradisjoner. Bare den beste julematen er bra nok, og juletreet skal være akkurat passe høyt og bredt og glitrende vakkert med lys og stjerne på toppen. Hjemmene fylles av små nisser og yndige engler, og det skal dufte av granbar og gløgg og pepperkaker. Det skal vaskes og handles og bakes og pyntes. Og alt skal være så riktig og korrekt. Puuuh! Hva med å slappe av litt i stedet? Bli med Dina på hennes første jul i Jordbæråsen! For vi har alle noe å lære av Dinas avslappede innstilling til livet: Formen er ikke så viktig, bare man koser seg sammen.

Dinas jul
Dinas jul

Jul hos Dina i Jordbæråsen:

Dina hadde hatt en fin julekveld sammen med sønnene sine. De minnet hverandre på at det var den aller første i eget hus og skålte i Solo mens de spiste julemiddag. Etterpå sto de i stuevinduet og beundret treet. Eller trærne. De var jo så heldige at de hadde flere juletrær.

I hele høst hadde Charles og Dina snakket om at de skulle hugge ned et av de små grantrærne i hagen, men da Dina fant frem øksen, stanset Charles henne.

«Nei, mamma, vi lar treet få leve.»

«Du har rett,» sa Dina.

Da var det for sent å kjøpe et juletre, og dermed måtte de finne på noe annet. De laget snølykter som de satte rundt om i hagen og tente da mørket senket seg. Det ble stemningsfullt og vakkert. Julepynten spredde de rundt i stuen. Fra gardinstengene hang det girlandere og norske flagg, og på salongbordet dannet forgylte kuler og dansende nisser en morsom dekorasjon.

Julemiddagen var gjenstand for en del diskusjoner. Fra oppveksten i Stavanger var Dina vant til å spise pinnekjøtt, men det var vanskelig å oppdrive på Østlandet. Charles mente også at han ikke ville like det.

I Amerika hadde hun spist det de hadde råd til. En jul var det kalkun, en annen spagetti. Til slutt ble Charles og hun enige om å steke pølser og lage potetmos. Det viste seg å være et godt valg, for middagen falt i smak hos alle tre.

Charles fikk sine ski, og Alexander fikk en liten vogn med hjul og håndtak som han kunne holde seg i mens han øvde seg på å gå. Til seg selv kjøpte Dina et par strekkbukser. Det var for kaldt å gå i skjørt og kjole nå på vinteren, i alle fall når hun skulle leke ute i snøen sammen med barna. Lassie fikk en porsjon kokt sei, og det var katten vel tilfreds med. Etter at Alexander sovnet, spilte Charles og Dina Ludo, helt til han også ble trett og fikk følge av Lassie.

Utdraget er fra Jordbærdamene 5: Barmhjertighet

 

jordbærdameneFikk du lyst til å bli bedre kjent med Dina og de andre damene i Jordbæråsen? På vår nettside kan du bestille første bok i serien helt gratis og uforpliktende – eller du kan tegne abonnement og få alle bøkene i serien rett hjem i postkassen – før de kommer i butikk. Første bok i abonnementet ditt er alltid gratis! Klikk her for å lese mer om Jordbærdamene  og bestille gratis bok eller abonnement.