Hvordan går det med Gjertrud?

hjertets-røst-12Hjertets røst 12 er i salg denne uken, og godt er det. Da vi forlot Gjertrud i forrige bok, var hun en kvinne på randen av desperasjon. Nå er fortsettelsen her, og du vil ikke tro hvordan det går henne …

Gjertrud har ventet og lengtet på svar fra Emil. Det har gått fire uker siden hun skrev til ham, og ikke et ord har hun hørt. Hun begynner å bli redd for at han har forlatt henne, vendt henne ryggen. Hva skal hun gjøre da? Hun vil miste stillingen som jordmor når det blir kjent at hun er med barn, det er hun sikker på. For ikke å snakke om skammen. Bygdedyret lever i aller beste velgående i Sæterdalen, og ingen ser med blide øyne på en kvinne som har klart å skaffe seg en posisjon i bygda for å å utvise en slik skammelig umoral å unnfange et barn utenfor ekteskap.

Hvor skal hun gjøre av seg?

Men Gjertrud har ingen sted å dra. Alt hun har er bundet opp i hennes virke som jordmor: hun eier ikke penger, ikke har hun noen ny stilling å dra til og hun er ikke så naiv å tro at hun vil få noen god attest om hun må forlate bygda i vanære.

Når det er som mørkest

Men akkurat i det Gjertrud er i ferd med å gi seg over til desperasjonen, snur lykken: Det kommer svar fra Emil!

Käraste, allra bästa Gjertrud

Jeg har lest og lest igjen ditt gledelige og smertefulle brev. Selvfølgelig kunne jeg forestille meg at du kunne bli med barn, og jeg tenkte på hvordan en slik nyhet ville bli mottatt i din hjembygd. Skulle ikke nettopp jeg vite alt om bygdefolkets småskårenhet og intoleranse?

Jeg skal ikke komme med lange tirader, men gå rett til saken – selv om slikt ikke er typisk for en som liker å sveve på Pegasus’ vinger. Jeg traff min tidligere gode venn, Gottlob Zetlitz, i Bergen. Vi har hadde svingt et par begre og ledd høyt sammen over gamle bravader. Da ditt brev ankom holdt jeg innholdet for meg selv i noen dager, fast bestemt på å være den samme reddende engel som den gangen du skrev om, men så talte jeg med Gottlob.

Hør, min käraste: Når vi erklærer vår forlovelse, skal du være langt unna bygdens hån og kritikk, trygt i Emil Andreassons sterke armer. Så snart du kan, skal du tørre støvet av dine tresko og forlate den bygd som er så villig til å fordømme deg. Du skal reise til Bergen, til den adresse som står nedenfor, og når du reiser, er du utenfor mistanke og kan dra med hevet hode. Og siden er det oss to det gjelder, Gjertrud.

Gottlob Zetlitz er nå assisterende lege ved fødselsstiftelsen i Bergen. Han vil sende deg en formell innbydelse til å ta et halvt års stilling ved jordmorskolen, hvor du dels skal virke som jordmor, dels utvide dine obstetriske kunnskaper. Gottlobs far, den gamle brumlebassen J. L. Zetlitz lever ennå, og vil sikkert mer enn gjerne treffe deg, selv om han nå har trukket seg tilbake på grunn av sin alder. 

Men alt dette er bare et skalkeskjul, for du skal ikke gjøre annet enn å være i Bergen og arbeide så lenge du orker, eller så lenge din kropp tillater deg det. Når du så henimot våren har født vårt barn, kan du vurdere hvordan du vil innrette deg.

Kjære Gjertrud, du skal først svare at du vil komme, og da vil Gottlob straks forfatte en formell innbydelse som du kan forelegge myndighetene i din kommune.

Men nok om dette, la meg nå fortelle deg hvordan jeg har hatt det de siste uker …

Brevet var mye lenger, og da hun hadde lest alt sammen, ble hun sittende og stirre rett fram for seg. Hun var lettet, men samtidig livredd. Hva skulle hun gjøre?

Hva velger Gjertrud?

Svaret finner du i Hjertets røst 12, som er i salg nå. Du finner boken i dagligvarehandel og kiosk over hele landet, eller du kan bestille den fra vår nettside ved å klikke her.

Det lønner seg å abonnere!

Visste du at som abonnent på Hjertets røst nyter du godt av flere fordeler du ikke får ved å kjøpe bøkene i dagligvarehandel eller kiosk? Den første boken i abonnementet ditt er alltid gratis. Bøkene koster deretter kr 94,90,- og blir sendt rett hjem til deg uten ekstra kostnad. Har du allerede begynt å lese serien, kan du selv velge hvilken bok abonnementet skal starte på!

Dine fordeler som abonnent på Hjertets røst:

  • Du får første bok i abonnementet gratis
  • Du får bøkene levert hjem til deg – rett i postkassen
  • Du får bøkene portofritt tilsendt
  • Du slipper å huske salgsdato for neste bok
  • Du har ingen bindingstid, og kan når som helst stoppe eller ta en pause i abonnementet
  • Som abonnent får du være med på eksklusive konkurranser og tilbud

Klikk her for å lese mer om Hjertets røst og bestille abonnement.