Kom og hør Frid fortelle om livet rundt Akerselva for 100 år siden

Ja, vi elsker Sønnavind! Og er du som oss, og bor du på det sentrale østlandet, bør du ta turen innom Deichmanske bibliotek på Oppsal 8. februar. Frid Ingulstad kommer for å fortelle om miljøet vi kjenner så godt fra Sønnavind og livet langs Akerselva for hundre år siden.

Som Frid skriver i forordet til Sønnavind:

Det finnes neppe noen hovedstad i verden som har en elv med flere fossefall rennende gjennom byen. Maridalen og Akerselva er i dag et verneverdig kulturområde med koselige turstier, men hvordan var det langs elva for hundre år siden?

Hvordan var det å være fabrikkjente på Graahs Spinderi i 1905 og stå 12–14 timer i en fabrikkhall full av støv og en øredøvende larm fra alle maskinene? Hvordan var det å bo 10–12 mennesker på ett rom og kjøkken, og hvordan føltes det for en mor å forlate ungeflokken alene hjemme mens hun selv var på arbeid, i en tid da de bare hadde petroleumslamper og stearinlys og fyrte med ved?

I serien «Sønnavind» følger vi atten år gamle Elise i hennes sorger og gleder, i hennes forelskelse, hennes slit for å overleve og hennes ansvar for mindre søsken. Personene er oppdiktet, men rammen rundt er bygd på fakta.

Jeg har også brukt miljø og hus som jeg selv har vært mye i, og jeg har brukt hendelser og opplysninger som eldre har gitt meg. Det er folk som har arbeidet på fabrikkene og bodd i strøket den gangen de gamle arbeiderboligene ennå sto der.

Det var et hardt liv, totalt forskjellig fra vårt, men det hadde også sine lyse sider. De hadde evnen til å glede seg over de små ting, og kjærligheten var den samme den gangen som nå.

– Frid Ingulstad

Klikk her for å lese mer om arrangementet på bibliotekets nettside. 

Foredraget på Deichman Oppsal arrangeres av Østensjø eldreuniversitet og varer ca. en time. Det blir mulighet for å stille Frid spørsmål, og du kan kjøpe enkel servering. Du kan velge å bli medlem i foreningen eller betale en inngangsbillett på 60 kroner.

Hvor? Deichmanske bibliotek, Oppsal filial, Vetlandsveien 99-101, 0685 Oslo

Når? Onsdag 8. februar klokken 11–12

Hvorfor? Fordi Frid Ingulstad er dronningen av Oslo-historie!

Sønnavind
Sønnavind