Strikk Annas pulsvanter!

Vil du strikke de fine pulsvantene til Anna fra Røros? Her får du oppskriften!

Pulsvantene jeg har strikket er inspirert av Anna fra Røros, eller Ingeborg Anna, som hun egentlig heter. Siden hun både er hovslager og smed, har jeg tatt med hest, hestesko og jernstenger som elementer i mønsteret.

Annikki med Annas pulsvanter

På Annas tid var det slett ikke uvanlig å bruke pulsvanter nærmest året rundt. Om sommeren var de gode å ha på under praktisk arbeid for å beskytte hendene. Jeg er sikker på at Anna brukte pulsvanter både i sauefjøset, under slåttonna og når hun arbeidet i smia. Men arbeidsvantene var selvsagt av den enklere sorten. De mer forseggjorte pulsvantene ble brukt ved mer høytidelige anledninger, som bryllup.

Strikk Annas kjempefine pulsvanter!

Oppskrift på Annas pulsvanter

  • Garn: Rauma finullgarn, 2-tråds
  • Strikkepinner: 2,5
  • Strikkefasthet: 10 cm = ca. 36 masker

Legg opp 64 masker.

Strikk to omganger, lag så hullbord ved å ta to masker sammen, kast over.

I neste omgang strikkes kastet fra baksiden av pinnen, så hullet blir så stort så mulig. Strikk to omganger til, og begynne så med sort-hvitt -mønsteret. Husk å legge av 12 masker til tommelen!

Husk å tvinne tråden på baksiden der man strikker med to farger, og det er mange masker mellom hvitfargen.

Tommel:

Ta av de 12 maskene som er holdt av til tommel, plukk opp 12 på baksiden, og plukk opp 1 maske på hver side, totalt 26 masker til sammen. Følg mønsteret.

Montering:

Fest løse tråder. Damp og press fingervantene med et strykejern, bruk vått tynt bomullsklede og ganske høy varme. Brett hullborden slik at det blir til en liten tungekant. Damp de røde kantene. Sy inn bretten nennsomt på innsiden av vanten sånn at det blir en pen tungekant.

God strikking! Hilsen Annikki

Mønster

Klikk på bildet for å laste ned mønsteret
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».