Oppskrift på fleskepannekaker

I går var det både den internasjonale pannekakedagen og feitetirsdag, den siste dagen med fråtsing før fasten begynner i dag. Siden vi liker å være litt som kjerringa mot strømmen, har vi valgt å ha fleskepannekaker til middag i dag i stedet for i går. Vi gir deg Andreas Viestads oppskrift på fleskepannekaker!

Fleskepannekaker i Årringer

Les mer om Årringer på norskeserier.no

I Årringer av Yvonne Andersen er det mange som er spesielt glad i fleskepannekaker. Det er jo ikke så rart, for det er jo kjempegodt! Her er en liten snutt fra Årringer 25, og denne gangen er det Engebreth og Kerstin som får meske seg med herligheten:

«Fleskepannekake?» Engebreth hevet øyebrynene og så på fatet med gyllengule pannekaker med sprøstekt flesk og gressløk. «Er det ditt påfunn dette, Silja?» smilte han deretter.

«Jeg trodde du likte fleskepannekake,» svarte hun sukkersøtt idet hun tok Kerstins tallerken og forsynte henne med en pannekake fra porselensfatet.

Jenta kastet seg over maten uten å tenke på verken bordbønn eller manerer. Laila sto i bakgrunnen og betraktet det hele, som om hun ventet på at maten skulle bli godkjent.

Engebreth forsynte seg og tok en bit. Deretter nikket han smilende til den nye husholdersken. «Nydelig, frøken Iversen. Dette må vi ha mer av.»

Oppskrift på fleskepannekaker

Dette er tykke, luftige amerikanskinspirerte fleskepannekaker. Det er mulig å droppe bakepulveret (og redusere melmengden litt), så får du flate pannekaker. Noen oppskrifter bruker bacon, noe jeg synes blir helt feil. Selv om jeg vanligvis mener at alt blir bedre med bacon, er det noe med at røyksmaken er best utelatt i akkurat pannekaker. Bruk heller saltet sideflesk.

Ingredienser (nok til 4)

  • 200 g lettsaltet sideflesk
  • 4 dl hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 dl kulturmelk eller yoghurt
  • naturell
  • 2 ts bakepulver
  • 4 egg
  • smør
  • vårløk eller gressløk, hakket

Slik gjør du

Skjær sideflesket i tynne skiver og stek det i en stekepanne med slippbelegg (non-stick) over middels varme. Ikke ha for mye kjøtt i pannen – du må trolig steke det i flere omganger.

Legg kjøttet til side. Hell gjerne av fettet – det kan brukes til steking, i stedet for smør.

Imens, bland hvetemel, melk, kulturmelk og bakepulver i en bolle eller i en blender. Ha i eggene og pisk eller kjør til du har en jevn, luftig blanding.

Ha flesk og vårløk nok til én pannekake i pannen. Hell over en liten øse med røre. Snu og stek på andre siden.

Vel bekomme!

Denne oppskriften er hentet fra Den store kjøttkokeboka av Andreas Viestad.

Les mer og kjøp boka på cappelendamm.no

Skal man spise kjøtt eller burde man la være? I en tid da mange stiller seg dette spørsmålet, utgir Andreas Viestad en bok om kjøtt der han oppfordrer: – Spis ansvarlig, spis hele dyret.

Dette er den definitive boka om å tilberede kjøtt på en velsmakende og bærekraftig måte. Her får du 200 oppskrifter og tips, samt bakgrunnsstoff om dyrene. Du finner selvsagt den saftigste lammesteken og den møreste biffen. Men i tillegg viser Andreas smarte måter å tilberede de andre, mer krevende stykningsdelene. Med sin inspirerende og pedagogiske stil minner Andreas oss om viktigheten av å benytte hele dyret i matlagingen, av å ta vare på klassikerne og de norske tradisjonsrettene. Han finner dessuten inspirasjon i moderne teknikker og kjøkken fra det store utland.

Denne kokeboka vil garantert blir stående i hylla på kjøkkenet i mange år!