Gjør som Anna og server pjalt til kaffebesøket! I hver bok om Anna fra Røros finner du en oppskrift eller informasjon om tradisjonsmat fra Røros-distriktet. I bok 3 var det pjalt som gjaldt:
Anna fra Røros serverer pjalt som kaffebrød når hun får besøk.
I den daglige kosten var pjalt noe man spiste til frokost eller kvelds i stedet for brød, med smør, ost, syltetøy eller annet pålegg. Mengden med sukker og annet søtt i pjalten kan reguleres i forhold til om man ønsker søtt kaffebrød eller mer vanlig hverdagsbrød.
Nå er pjalt å få kjøpt ferdig fra flere produsenter i Røros-distriktet. Oppskriftene er like mange som det finnes produsenter, og alle har gjerne sine egne hemmeligheter.
Pjalten på bildet laget vi etter denne oppskriften:
Pjalt
- 5 dl tjukkmjølk fra Rørosmeieriet (eller annen surmjølk)
- 125 g smør – romtemperert
- 50 g honning (eller sirup)
- 75 g sukker
- 600-700 g hvetemel,
- 1/2 ts hjortetakksalt/hornsalt
- 1 ts natron
- 1 ts bakepulver
- Mel til utkjevling
Bland 600 g mel, sukker og hevemiddel. Smuldre inn smøret. Visp honning/sirup inn i mjølka og bland godt med det tørre. Elting i kjøkkenmaskin går fint. Deigen skal være løs og klissete. Sett den kaldt en stund før utkjevling.
Bruk mye hvetemel både over og under leiven når du kjevler ut pjalten til ca. 3 mm tykkelse og stikker ut passe store sirkler, ca. 15 cm i diameter.
Stek på takke eller i stekepanne på medium varme, 3 minutter på hver side. Avkjøl, del i to eller fire, og server med smør, syltetøy, hvitost og brunost.
Pjalten kan fryses.
Bli bedre kjent med Anna fra Røros
Anna er nitten og datter av en tysk bergverksingeniør og en smeddatter fra Røros. Da faren dør i en gruveulykke i Tyskland, blir moren tvunget til å flytte tilbake til Røros med barna. Moren blir syk, og Anna lover å ta seg av broren, Heine.
Anna drømmer om egen lykke, men kan hun finne lykken uten å bryte æresordet hun har gitt sin mor?