Oppskrift på Røroskål

I Anna fra Røros 4 finner du oppskrift på Røroskål. Den er også blitt kalt bryllupskål, og er en kjøttmiddag tatt på alvor. Da Røros Kobberverk feiret sitt 250-års jubileum, ble det servert Røroskål til ni hundre personer.

Les mer og kjøp «Anna fra Røros» 4 nå på norskeserier.no!

Hvor kålnavnet kommer fra, er ikke godt å si, for retten inneholder ikke kål. Dette handler om kjøtt i ulike varianter, kraftig suppe, og potet og kålrot. En riktig Røroskål skal inneholde inntil sju ulike sorter kjøtt av lam, storfe og svin. Historisk var det nok slik at man tok litt av det forskjellige kjøttet man hadde i huset. Derfor kan man ikke i dag si at noe er mer riktig enn noe annet. Ved siden av kommer suppen som kokes på kjøttkraften, tilsatt gule erter og hele byggryn som har ligget i bløtt natten over.

I oppskriften som finnes på Rørosmat sine nettsider, brukes lammerull, okserull, lettsalta sideflesk, grov kjøttpølse, ferskt kjøtt og pinnekjøtt.

Om man ikke har de nevnte kjøttvarene i huset, så kan man godt variere med andre råvarer. Noen mener at Røroskål blir best med reinsdyrkjøtt.

Bruk heller kjøtt av lam og svin enn av storfe. Og de er ingen grunn til å koste på seg de dyre stykkene. Saueknoker er rimelig og gjør seg godt. Har du en gammel skank av et fenalår eller en skinke, eller litt pinnekjøtt til overs, så la det ende sine dager i en gryte med Røroskål. Det er viktig med noe salt og noe røkt, for å få smak på kraft og kjøtt.

Det aller viktigste er å ha tålmodighet. La kjøttet trekke hele dagen eller natta over, gjerne 10-12 timer.

 

Oppskrift på Røroskål

  • 1 lammeknoke
  • 2 svinekoteletter
  • 400 g grytekjøtt av storfe
  • 1 grov medisterpølse
  • 2 skiver røkt stekeflesk
  • Salt, pepper, laurbærblad, viltbuljong, gulerøtter
  • 250 g gule erter
  • 250 g byggryn
Røroskål er en real kjøttmiddag tatt på alvor!

Slik gjør du det:

Legg erter og byggryn i bløtt, hver for seg, natten over.

Del kjøttet i passe serveringsstykker og legg det i en kjele eller gryte. Fyll med vann så det dekker. Kok opp og skum av. Ha i litt buljong, salt, laurbærblad og et par oppdelte gulerøtter. La kjøttet trekke på 80-90 grader ca. ti timer.

Kjøttet kan gjøres klart på forhånd og varmes opp i langpanne eller form i ovn, med litt kraft og folie over.

Suppe:

Slå ut vannet og bland erter og gryn. Fyll på kraft fra kjøttet og kok opp. Suppen skal koke en time. Etterfyll med kjøttkraft om suppen blir for tykk.

Server suppen i egen tallerken eller bolle, og kjøttet sammen med kokte poteter, kålrot, flatbrød, tyttebær, øl og dram.