Slik ble Morild til

Kjære leser! I juli kommer sommerens største serienyhet, Morild, til en butikkhylle nær deg. Forfatteren av serien er Torill Karina Børnes, som du sikkert kjenner fra Spinnesteinens løfte. I dag kan du lese om bakgrunnen for Morild.

Omslag Morild
Les mer om Morild på norskeserier.no!

Øya Mydla finnes bare i fantasien min, men den er blitt like virkelig for meg som om den skulle ha funnes på kartet. På samme måte som menneskene i historien i Morild står levende fremfor meg, ser jeg øya for meg – hvordan landskapet varierer mellom grønn, flatbeitet innmark mellom grå berg, som gir ly for den konstante vinden, til utmark der gresstustene ligger som et teppe over myrvannet, og lyng og einer lugger en i støvlene. Alt dette er omgitt av sjøen, som slår konstant mot glatte svaberg og bratte knauser. Siden Mydla er et fantasifoster, har den også en beryktet underjordisk grotte, der det skjuler seg mangt.

Bli abonnent på serien og bli med i trekningen av 5000 kr! I velkomstgave får du en unik designsaks.

Oppvekst på Sotra

En del av forklaringen til at Mydla er så levende for meg, er oppveksten min på øya Sotra. Barndommens kystlandskap så annerledes ut enn hva det gjør i dag. Det fantes ikke skog. Naboene holdt sauer og vi også. De fleste dro ut for å fiske til familien så ofte som mulig. Gamle dieselmotorer dunket takten til påhengsmotorenes during fra osen. Landhandelen ved dampskipskaien var jeg for liten til å oppleve, men artige anekdoter fortelles ennå om mangt som skjedde der.

Mydla ligger mellom Sotra og fastlandet, i nærheten av de virkelige øyene Lerøy og Bjelkarøy. Om du ser på kartet og finner de to øyene, forestill deg at Mydla ligger sør for dem. Navnet Mydla kommer rett og slett av ordet «mellom», som ble uttalt «mydla/mydlo» på strilemålet.

På øya Mydla har jeg plassert et handelssted ved navn Solvik. Inspirasjonen til handelsstedet fikk jeg fra flere hundre år gamle handelssteder og fiskevær, både på Sotra og i skipsleden til Bergen. Steder som Bukken, Glesvær og Brattholmen tilbød reisende måltider, overnatting og handel, og var stort sett eid av bergensere.

Overgangen fra livet i Bergen til kystsamfunnet

Johan C.W. Juuhl, eier av handelsstedet Brattholmen, beskrev sotrafolket og sine møter med dem på handelsstedet så levende. Han var en velstående handelsmann og forfatter, som hadde stor kjennskap til og forståelse for kystfolket. Beskrivelsene hans fascinerte meg og skapte tanken på hvordan en ung levemann ville takle en overgang fra hektiske Bergen til et jordnært øysamfunn, og det lille stedet Solvik. Og hvordan møtet mellom ham og en ung kvinne fra denne øya ville fortone seg, i det fortsatt markante klasseskillet som fantes mellom bymann og stril. Den unge mannen, Engel, stesønn av en rik kaffeimportør, er tvunget av sin mektige stefar til å finne sin plass på øya, blant dens folk. Unge Frida, et barn av øya, som ikke kjenner så mye til verden utenfor, drømmer om å reise og ønsker å være sterk nok til å hamle opp med negative krefter på øya og blant sin egen familie. Møtet mellom disse to skal forandre alt.

Samtidig er det strømninger i samfunnet, fisket ligger brakk, brennevinsforbudet skjerper frontene, smuglingen begynner å ta seg opp, arbeiderbevegelsen står stadig sterkere, og kommunistene boikotter den nasjonale ånd og synger heller «Internasjonalen» på 17. mai. Damenes skjørter og hår blir kortere, og flere unge kvinner trer inn i yrkeslivet. Men moralen er fortsatt streng, og fordømmelsen hard mot dem som bryter samfunnets normer. Blant folk på Mydla hersker det en sterk religiøs overbevisning og en innbitt tro på at emissæren forteller Guds ord.

Fridas hjem

Alt dette finner sted på Mydla, på handelsstedet og fiskeværet Solvik, der mennesker fra den øvre del av samfunnet møter øyfolket med alle sine utfordringer, og der gamle og nye hemmeligheter er i ferd med å komme frem i lyset.

Jeg håper du vil finne glede i å følge Frida og Engel og alle de andre i deres tilværelse på Mydla, og i deres streben etter å løse utfordringer og noen spennende, faretruende gåter.

Beste hilsen fra Torill

 

Bli abonnent før 1. september – vinn 5000 kr og få unik designsaks

Skynd deg! Dersom du blir abonnent på Morild før 1. september, er du automatisk med i trekningen av Supergavekortet! Gavekortet på 5000 kr kan brukes på klær, sko, reiser, hotellopphold, restauranter + mye, mye mer. I tillegg får du første bok i abonnementet og en unik designsaks i velkomstgave, helt GRATIS. Vi spanderer selvfølgelig portoen! Klikk her for å abonnere.