Sommerhilsen fra Annikki Øvergård

Hva gjør Annikki Øvergård, forfatterne av Anna fra Røros, i sommer? Det finner du svar på her, de har nemlig skrevet denne hilsenen til deg. God lesning!

Setergrenda Såttåhaugen ligger ved porten til Forollhogna Nasjonalpark. Dit drar vi hver sommer, for å bo et par uker i et seterhus hvor vi fyrer med ved og lager mat på gasskomfyr. Stillheten brytes bare av sauebjellene når flokken kommer for å slikke på saltsteinene, eller av den dypere klangen fra kubjella når buskapen fra nabosetra går forbi i sitt bedagelige tempo. Er de seine på vei hjem for å bli melket, hører vi budeia som lokker på dem.

Såttåhaugen, ved porten til Forollhogna Nasjonalpark.

Vi har verken radio eller tv. Riktig nok jukser vi med trådløst internett, men må spare på batteriene, for det er ingen strøm der, og flere mil å kjøre til nærmeste sted å lade.

En god bunke med bøker er derfor obligatorisk.

Hva vi leser? Jo, alt mulig, som ellers i året.

Vårt lesetips i år

Hyggelig nabo som ikke lar seg stresse.

Agnar Mykle, «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin». For sistnevnte ble han trukket for retten, saksøkt for å ha spredt pornografi. I våre dager, med bøker om kalenderpiker og alle skygger av grått som åpent beskriver all slags seksualitet, kan man forundres over at bøkene til Mykle vakte slik forargelse på femtitallet. De er tvert imot vare skildringer av en ung og usikker mann, hvor de erotiske skildringene knapt kan kalles noe hovedtema. Les dem, om du ikke har gjort det. Og har du alt lest dem, tåler de å leses en gang til.

Fortsatt god sommer! Hilsen Annikki og Jan Erik