Slik ble «Livet på Solhaug» til

Det ligger utallige timer med idémyldring, research og skriving bak hver eneste seriebok. Når Torill Thorup lanserer Livet på Solhaug om to uker, har hun allerede levd med Sørine, Trygve og Iselin i flere år. I dette innlegget forteller Torill mer om bakgrunnen for serien!

Den dramatiske ideen
Jeg avsluttet Der vinden hvisker i juni 2014, og måneden etter fødte jeg en datter. Under mammapermisjonen fikk jeg god tid til å planlegge en ny serie. Jeg diktet og forkastet, men det var én scene som stadig vendte tilbake: Jeg så helt tydelig for meg en blind, eldre mann som sammen med barnebarnet skal krysse en stri elv. Guttungen faller i elva, og han forsvinner i vårflommen. Siden morfaren ikke kan se, klarer han heller ikke å finne og redde ham.

Hva gjør det med en familie når de mister det kjæreste de har?

Hvilke ringvirkninger gir det når det er odelsgutten som forsvinner på brutalt vis?

 

Om å velge gård og sted
Hovedpersonen, Sørine, vokser opp under tapet av broren. Morfaren føler seg skyldig i tragedien som rammet familien, moren sørger seg syk og faren klarer ikke gå veien til setra og passere ulykkesstedet.

Jeg har mange ganger kjørt forbi Lier i Buskerud, og jeg visste at dalen var kjent for fruktdyrking. Siden faren til Sørine bestemmer seg for å avvikle det tradisjonelle seter- og jordbruket, kunne han ikke da begynne med epledyrking i stedet? Jo, selvsagt kunne han det! For å få alt mest mulig korrekt, ønsket jeg å legge handlingen til en ”virkelig” storgård. Valget falt på Egge gård, men med omskriving til ”Solhaug”. Solhaug ligger fritt og vakkert til; tusenvis av epletrær står i blomst og summing fra travle bier høres over alt hvor Sørine ferdes.

Følgende bilder er utlånt av Marius Egge, eier av Egge gård. I fantasien er det her Sørine bor – og gården hun holder så utrolig av!

Maktkamp og begjær og med hemmeligheter fra fortiden
I Livet på Solhaug ville jeg ha en hovedperson som er snill og fornuftig, men samtidig er det viktig å gjøre Sørine troverdig. Hun er kanskje for nysgjerrig, hun kan svare skarpt, men hun er opptatt av at faren, morfaren og tjenestefolket har det bra.

Sørine vokser opp i harmoniske omgivelser, men livet tar en ny vending da faren gifter seg på nytt. Til gårds kommer maktsyke, lunefulle Iselin. Min sympati ligger hos Sørine, men jeg må innrømme at det er ganske interessant å skrive om stemoren. Hun er helt blottet for forståelse for andres følelser. Dessuten er hun en person som leserne kan bli, slik kronprins Haakon sa i bryllupstalen sin, adrenalin-sint på!

Jeg har forsøkt å skape et idyllisk bakteppe med epledyrking, bier, der hester brukes i stedet for biler og der det meste foregår på ”gamlemåten”, men mest av alt liker jeg å legge ut gåter og mystikk – gjerne hendelser fra fortiden som griper inn i det livet Sørine lever nå. Det er ikke bare stemorens inntreden som skaper store problemer for henne – hun forstår etter hvert at hver og en av hennes kjære verner om sine hemmeligheter!

Velkommen til Solhaug – der mangt ulmer under overflaten …

 

Vil du abonnere på Livet på Solhaug?

Bli abonnent i dag og få første bok i abonnementet + et vakkert eggesett i velkomstgave – GRATIS.