Frid får Riksmålsforbundets ærespris

I går var en gledens dag! Da annonserte Riksmålsforbundet at årets ærespris går til Frid Ingulstad!

Riksmålsforbundet utdeler hvert år en litteraturpris til en norsk forfatter. I år vil de i tillegg utdele en egen ærespris – og den går til Frid! Prisen får hun for sitt forfatterskap på fremragende riksmål, og juryen skriver blant annet: 
Frid Ingulstad skriver knakende godt; gjennom sine bøker har hun gjort en storslagen innsats for god språkbruk. Og hun møter sine lesere med et stort hjerte, med en vennlighet som får oss til å hige etter mer.

GRATULERER, FRID! DETTE VAR VELDIG FORTJENT!

Prisoverrekkelsen finner sted på Sandefjord biblioteket 11. november under Litteraturuka i Vestfold.

Frid Ingulstad
FORTELLEREN: Frid har en helt egen evne til å trollbinde med sin fortellerkunst – her fra lanseringen av Ingebjørg Olavsdatter.

Dette sier juryen om tildelingen:

For første gang vil Riksmålsforbundet utdele en egen ærespris for et særdeles fortjent forfatterskap på fremragende riksmål. Prisen går til Frid Ingulstad. Hun har skrevet 216 bøker – foreløpig! Historiske romaner, barnebøker, faktabøker for barn og ikke minst serieromaner. Mest kjent er vel historien om Elise i serien Sønnavind, som er kommet opp i 80 bøker i formidable opplag.

I 2015 utga hun romanen Betzy. Fortellingen om en norsk foregangskvinne, basert på Betzy Kjelsbergs selvbiografi. Det er en forrykende roman om kvinnesakspionerens opprør og intense, sosiale engasjement og om vanskelighetene med å forene det sosiale arbeidet med ekteskap og morsrollen. Boken er et myldrende detaljrikt tidsbilde fra Kristiania, basert på solide historiske kunnskaper.

Hennes mest kjente enkeltbøker er Munken (1991), om gjenferdet i Nidarosdomen, og Mannemakt og mørkemakter (1995), en roman fra Jæren på 1600-tallet.

Frid Ingulstad har solgt over ti millioner bøker. Enda mer imponerende er den leseglede og leselyst hun har skapt og skaper. Hun er folkets forfatter; det er utrolig mange her i landet som til enhver tid tørster etter neste bok fra Frid Ingulstad.

Riksmålsforbundet arbeider for god språkbruk. Den som leser mye blir gjerne glad i språk og språkbevisst. Frid Ingulstad skriver knakende godt; gjennom sine bøker har hun gjort en storslagen innsats for god språkbruk. Og hun møter sine lesere med et stort hjerte, med en vennlighet som får oss til å hige etter mer.

Betzy Kjelsberg  Sønnavind