Bildedagbok fra Ann-Christin: En litt spesiell bok å skrive

Forfatterne våre får ofte spørsmål om hvordan de jobber og hvordan dagene deres ser ut. Vi spurte Ann-Christin Gjersøe om hun ville dele sin uke med deg, og det ville hun gjerne! I dette innlegget får du et lite innblikk i Ann-Christins forfatterhverdag, og hun røper at Hvite hjerter blir på 12 bøker.

Å skulle lage en bildedagbok fra en serieforfatters hverdag er ikke helt enkelt. Mye av tiden går med på å sitte foran pc-en mens serien tar form, ord for ord – og ikke så rent lite tid går med på å se ut i luften mens man forsøker å klekke ut handling og scener. Det er jo et litt uinteressant bildemotiv (og heller ikke særlig flatterende, er jeg redd), så jeg har samlet et knippe andre bilder som kan gi en liten titt inn i en serieforfatters hverdag.

Mandag – ny uke og nytt manus

Jeg avsluttet forrige uke med å levere bok 10 i Hvite hjerter til redaktøren min – og i dag skal jeg begynne på neste manus. Selv om jeg snart har skrevet femti bøker, føles det en tanke skremmende å åpne et nytt dokument og se markøren blinke avventende på at jeg skal skrive de første ordene. Dette er dessuten en litt spesiell bok å skrive. Hvite hjerter blir på 12 bøker, så dette er den nest siste boken i serien. Tråder skal samles og historiene få sin løsning.

Kaffe
Nytt manus. Kaffe er «må-ha» om morgenen – og flere kopper skal det bli utover dagen.

Følelsen av at hjernen min er like blottet for tanker som det nyåpnede dokumentet er for ord, er nokså påtrengende, men jeg sender en varm tanke til konsulent Bjørg, som har lært meg betydningen av å skrive synopsis (som er en plan over handlingen, både for de lange trådene, men også for hver bok). Synopsisen er rett og slett til uvurderlig hjelp for å ha oversikt over handlingen. Av samme grunn skriver jeg også resymé fra hver bok og har lister over alt fra personenes utseende og fødselsår, til litteraturkilder og familieforhold.

familie

Tirsdag – research

Bak en bokserie ligger det mye research, og før jeg begynte på dette manuset, var jeg nødt til å lese meg opp om Titanics forlis. Detaljene trenger imidlertid en oppfriskning, så jeg logger meg på Nasjonalbibliotekets nettsider og leter frem informasjonen jeg er på jakt etter.

Titanic
Reklameannonse i norske aviser for Titanics jomfrutur. Hentet fra boken «31 norske skjebner» av Per Kristian Sebak.
Titanic
Fotografi fra Titanics interiør, hentet fra samme bok.

 Onsdag – luftetur

Det blir mange timer foran pc-en, og både kropp og hode har godt av en luftetur. Det setter hundene mine pris på også – dessuten er det hyggelig med selskap.

Hunder
Skal vi ikke gå snart?
Høstvær
Fremdeles fint høstvær, noe sauene også er fornøyd med.

Torsdag – Oslo-tur

Denne dagen skal jeg til Oslo for å møte redaktør Ida og konsulent Bjørg. Som oftest kommuniserer vi via e-post, men noen ganger er det nyttig og ikke minst hyggelig å møtes for en prat også.

Lunsj
Ute til lunsj sammen med Bjørg og Ida – to kloke og dyktige damer som jeg setter stor pris på!

 Fredag – forsideillustrasjon og snart helg

I løpet av dagen plinger det inn en e-post fra Ida. Hun spør om jeg har noen forslag til scene som illustratør Kjetil Nystuen kan bruke når han skal lage forsiden til Hvite hjerter 10. Vi mailer litt frem og tilbake, før vi finner frem til noen scener vi mener kan være passende. Jeg oversender bilder og personbeskrivelser som kanskje kan være nyttige for illustratøren, og Ida lager en brief med tekstutdrag og bilder. Så er det bare å vente i spenning på illustrasjonen!

Hvite hjerter 8
Illustratør Kjetil er dyktig!

Manglende kantine er ingen grunn til at fredagslunsjen behøver å være kalorifattig. En varm kanelsnurr og (nok en) kaffekopp er en påminnelse om at helgen nærmer seg. Men først venter noen timer til foran pc-en.

Bolle

Ha en flott uke!

Med beste hilsen fra Ann-Christin