Et himla hundeliv

Visste du at Anne-Lise Boge også har skrevet en bok om hunder? De fleste kjenner nok Anne-Lise best som forfatteren av Arvesynd og Morshjerte, men det er ikke bare for litteraturen hjertet hennes banker! Hun er også fryktelig glad i hunder.

Kjære leser,

Som noen kanskje har fått med seg, har jeg også et levd «hundeliv» bak meg. I mer enn 17 år drev jeg oppdrett av golden retriever og hadde en av Norges mest brukte avlshanner, «Davern Lion Lotcheck», den såkalte «engelskmannen». Det var både spennende, morsomme og utfordrende år å drive med hund på høyt nivå. På medlemskveldene til Norsk Retrieverklubb hendte det at jeg underholdt med små «anekdoter», og mange likte disse små historiene. De mente vel at de kjente igjen mange andre hundefolk i diktene– uten helt å være klar over at de nok kjente igjen seg selv og. I alle fall endte det med at mange ville ha dem, og de kom til slutt ut i bokform, sist i 2005.

Det artige er at jeg fra tid til annen kommer over to dikt, som noen har lest et sted og legger ut fordi de liker dem. Men de aner ikke hvor de stammer fra. Og så er det altså «mine dikt» – fra denne lille hundeboken.

 

Som det står på baksiden av boken: «Varme, klokskap og humor går som en rød tråd gjennom denne boken, men først og fremt viser den hvor tette båndene mellom hund og menneske kan bli.»

Her er de to diktene fra boken:

MIN HUND

Mørke øyne med visdom i,
en hale som vifter at du er blid.
Silkebløt gullpels i lampens skinn.
Tenk hvilken rikdom at du er min – min hund.

Du kan smile, du kan le.
Du har et hjerte av gull et sted.
Din labb, ditt hode mot mitt kne,
forteller meg jo nettopp det – min hund.

Mine bekymringer tar du imot,
stille, trøstende inntil min fot.
Min glede gleder deg mer enn alt,
det har dine mørke øyne fortalt – min hund.

Om alle forlot meg, jeg vet du ble,
din usvikelighet forteller meg det.
Du kan ikke lese, det jeg vet,
men fra Skriftens ord er din kjærlighet – min hund.

Du kan dra mine tanker fra hverdagens jag.
Du kan rense mitt hjerte for sinne og nag.
Jeg blir ydmyk av din hengivenhet.
Dypt gjengjeldt er din kjærlighet – min hund.


SORG

Jeg stryker over din gylne pels,
men halen din slår ikke mer.
Øynene dine er lukket igjen,
over øyne som ikke ser.
Ditt gylne hjerte har sluttet å slå –
aldri mer hoppe, løpe. Gå.
Alt er slutt – det er over nå.

Jeg legger hodet mitt ned mot ditt,
og tårene drypper som blod.
Aldri mer skal det bli som før.
Aldri mer «oss to».
Som isende kulde inni meg,
kjenner jeg noe dør med deg.

Jeg må reise meg, sier de – jeg går mot en dør.
Der ute går livet videre som før.
Jeg snur meg – du ligger så livløs og stille.
Du kan ikke komme, selv om du ville.
Skriket vil ut, men jeg lukker min munn.
Hvem var det som sa «Bare en hund»?

 

VINNERNE AV GYLNE MINNER FRA EN HUNDS HVERDAG

Vi har nå trukket de fem vinnerne av Anne-Lises hundebok, og de heldige er:

Bodil Arntzen

Nina Føreland

Tone Beathe Edvardsen Røshol

Hege Beate Holte

Gudrun Sangnæs

GRATULERER til alle sammen! 🙂

Vinnerne er kontaktet.