Sitronterte a la Solhaug

Kjære leser,

I Livet på Solhaug 3, som er ute nå, spiser de sitronterte, en deilig kake det kanskje kunne passet å lage til juleselskapet i år?

Selv er jeg så heldig at jeg har en svigermor som lager de tradisjonsrike julekakene til meg – og brune pinner er favoritten. Datteren min på tre år er også svært glad i å bake, og i år har vi laget både amerikanske coookies, fløtekarameller og Sarah Bernhardt. Gulv og benker har vært klissete av sukker, og det har sprutet eggedosis langt oppetter vinduene, men det bekymrer meg ikke det minste. Så lenge jentungen har glede av å røre i bakebollen, hun har ofte lagt beslag på alt jeg har av krydder for å fortsette med sin egen kakedeig etterpå, kan jeg gjerne rydde opp etter at hun har lagt seg. Det viktigste er at vi gjør noe sammen i førjulstiden. 🙂

 Forsøk deg gjerne på denne gode sitronterten. Den er Olette i Livet på Solhaug spesialist på. 

 Jeg ønsker deg og dine en god jul!

SITRONTERTE

(oppskrift hentet fra Trine Sandbergs Trines mat 2)

Du trenger:

Tertebunn

  • 300 g hvetemel
  • 200 g mykt smør
  • 100 g melis
  • 1 egg

Sitronfyll

  • 1 1/2–2 dl nypresset sitronsaft (av 2–3 økologiske sitroner)
  • skall av 1 1/2 økologisk sitron
  • 6 store egg
  • 200 g sukker
  • 2 dl kremfløte

Tips: Bruk helst økologiske sitroner hvis du får tak i det.

Kjør alle ingrediensene til tertebunnen kjapt i en kjøkkenmaskin, til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Smør og strø en springform (ca. 24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn og jevn som mulig. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen, til ca. 1 cm fra kanten. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (eller linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. Stek tertebunnen ved 175 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Fjern så bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene, etter ca. 5–10 minutter. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) La terteskallet avkjøles i ca. 15 minutter, mens du gjør klart sitronfyllet.’

Vask sitronene og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Del sitronene i to og press ut saften i et målebeger. Bland sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall og 1 1/2 dl sitronsaft og rør godt sammen. Smak på sitronfyllet og tilsett eventuelt mer sitronsaft hvis du ønsker den syrligere, eller litt sukker om du synes det er for surt. Du har nå en ganske tyntflytende røre.

Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre midt i ovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Den skal da fortsatt være ganske myk, og litt ”skjelven”. Avkjøl terten helt på rist og sett den deretter i minst 2 timer i kjøleskapet før servering. Terten kan gjerne lages dagen før den skal nytes. Pynt gjerne med friske bringebær og et melisdryss før servering.

Foto: Trine Sandberg