De aller beste fastelavnsbollene!

På søndag er det fastelavn, og da må vi selvfølgelig servere verdens beste fastelavnsboller! 

Det er påsken som bestemmer når fastelavn er, nemlig 49 dager før vårjevndøgn, som er 21. mars. 1. påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn, og slik henger høytidsdagene sammen. Fastelavn feiret vi også i middelalderen, på den dagen skulle man feste og fråtse, for etterpå skulle folk inn i den strenge fastetiden.

Fastelavn ble også kalt fleskesøndag, da ble det gjerne servert fet suppe og kjøtt med melboller, og man tror at melbollene etter hvert ble til fastelavnsboller. Men riset da, med fargerike fjær og som Norske kvinners sanitetsforening lager og selger over hele landet? Her er det nok en samblanding, for bjørkeriset ble en gang i tiden betraktet som et fruktbarhetssymbol. Barnløse kvinner fikk gjerne smake riset slik at de snart ble gravide, så riset dukker kanskje opp sammen med bollene og fastelavn fordi våren er i anmarsj?

Verdens beste fastelavnsboller

Disse deilige fastelavnsbollene er det Kristine Ilstad, Norges mest populære kakeblogger, som står bak, og vi får vann i munnen bare av å se på dem. 🙂 

Oppskriften gir 24 stykker.

Nam-nam! Foto: Kristine Ilstad, detsoteliv.no

Ingredienser

 • 150 g smør
 • 3 dl melk
 • 50 g gjær
 • 1 dl sukker
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts bakepulver
 • ca 500 g hvetemel

Pensling

 • 1 egg
 • Litt melk

Fyll

 • 1 pk makronfyll
 • 3 ss kokende vann
 • 3 dl kremfløte

Pynt

 • Melisdryss

Fremgangsmåte

Smelt smøret og ha i melken. Varm opp til lunken (37°C). Rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, kardemomme og bakepulver. Bland så i hvetemelet til du får en smidig deig. Hev deigen i 45 minutter.

Kna sammen deigen og del den i 24 jevnstore emner. Trill ut boller og sett dem på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 30 min. Pensle over bollene med egg som er pisket sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 8-10 min. Avkjøl bollene til de er helt kalde.

Før servering skjærer man av et lokk på bollene. Rør sammen makronfyll med kokende vann. Hul ut bollene noe og fyll hullet i hver av bollene med litt av makronfyllet. Topp med pisket krem og legg på lokket. Sikt over melis og server!

Finn flere deilige oppskrifter i Kristines supre kakebok Det søte liv.