Tradisjonsmat fra Røros: Skjørost og rømme med spekemat

Anna fra Røros 10 er i salg nå!

Noe av den mest tradisjonsrike setermaten i Røros-distriktet, er skjørost og rømme. Her forteller Annikki Øvergård hva du kan bruke den proteinrike osten til!

Fikk budeia besøk på setra, var det ofte uanmeldt, og da var det enkelt å servere skjørost og rømme. Dette hadde hun alltid stående kaldt i kjellerbua.

Skjørost var også lettvint mat når Anna fra Røros var med på slåtten og samtidig hadde ansvaret for matlagingen. Sammen med spekemat, flatbrød, potet og smør, blir det et fullverdig og næringsrikt måltid.

Hva er skjørost?
Skjørost er en ferskost laget av syrnet skummet melk og melkesyrekulturer. Den kan minne om cottage cheese, men er mer tørr i konsistensen. Navnet skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr» som betyr sur. Surmjølksostene har røtter tilbake til vikingtida og ble brukt lenge før søtmjølksostene som er vanlige i dag.

Skjørost brukes nå til mye, bl.a. som ingrediens i kalorifattig bakverk. Til frokost kan man bruke skjørost med yoghurt og frokostblanding. Og matskribent Ynge Ekern skriver på sine nettsider entusiastisk om hvordan skjørost kan erstatte kjøttdeig. Skjørost er faktisk mer proteinrik.

Det er nok ikke mange som selv lager skjørost i våre dager. Skjørost kan nå kjøpes som ferdig produkt fra Rørosmeieriet, og den har fått såkalt Beskyttet geografisk betegnelse, i likhet med flere andre produkter fra samme meieri. Rørosmeieriet har også en egen økologisk rømme som er laget etter resept basert på hvordan man laget rømme på setrene i rørostraktene i gamle dager.

Skjørost fra Rørosmeieriet

Slik gjør du
Ønsker man å lage skjørosten selv, kan det gjøres ved å varme syrnet melk (kefir eller kulturmelk), eventuelt blandet ut med vanlig h-melk, til 40-50 grader. Melken skiller seg i ost og myse. Ta ut osten med hullsleiv, eller slå over i et dørslag, og la osten renne av og tørke. Ta vare på mysen, i gamle dager brukte man den som tørstedrikk etter at den var avkjølt, den kan også brukes i for eksempel brødbaking.

Ferdig skjørost fra Rørosmeieriet selges over hele landet. For å finne nærmeste forhandler, kan du gå inn på denne nettsiden.

I tillegg til Rørosmeieriet vil man lokalt i Røros og omegn kunne komme over skjørost som er laget etter gammel oppskrift på setrer, på sommeren. Det finnes sikkert også tilsvarende tradisjonskost andre steder i landet.

Servering
Skjørost og rømme tas på tallerken og blandes forsiktig. Strø på sukker etter smak. Spises sammen med tilbehør etter eget ønske, for eksempel flatbrød, smør, spekemat, kokte mandelpoteter, hardkokte egg eller eggerøre.

Ikke så dumt i våre dager heller, all den stund man nå finner alt i butikken. Lettvint middag. Sunt er det også.

Skjørost og rømme, med tilbehør, er lettvint mat også i våre dager.