Frid er tildelt H.M. Kongens Fortjenstmedalje

Vår alles Frid Ingulstad ble i dag tildelt H.M. Kongens Fortjenstmedalje! Frid har gjennom sitt forfatterskap skapt interesse for norsk historie, og hun har skapt leseglede som få andre skrivende nordmenn.

– Det var fantastisk å få denne prisen, og det føles helt uvirkelig. Jeg hadde aldri drømt om å oppnå noe slikt, sier en veldig glad Frid.

Kongens Fortjenstmedalje er en utmerkelse som ble innstiftet 1. februar 1908 av kong Haakon VII «til belønning for fortjenester av kunst, vitenskap og næringsliv samt for utmerket forhold i offentlig tjeneste».

Administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, hyller Frids forfatterskap:

– Vi gratulerer Frid! Ingulstad er Norges mestselgende forfatter i mer enn ti år. I tillegg til Kongens Fortjenestemedalje burde Frid utnevnes til æresprofessor i leseglede! sier Jenssen.

Hør Frid bli intervjuet av NRK Østlandssendingen i forbindelse med utdelingen.

En folkekjær forfatter

Her er et utdrag fra søknaden, som lå til grunn for tildelingen:

«Frid Ingulstad har et langt virke som folkekjær forfatter. Hun har det siste tiåret vært Norges mestselgende og kanskje mest folkekjære historieforteller. Hun har holdt hundrevis av foredrag og møtt sine lesere på en personlig og folkelig måte. Hun har gjennom sitt forfatterskap skapt interesse for norsk historie, og hun har skapt leseglede som få andre skrivende nordmenn.

Frid med Kongens Fortjenstmedalje 

Ingulstad har skrevet hele 250 bøker – alt fra barnelitteratur, nissebøker, faktabøker og historiske romaner, både serier og enkeltstående verk. I tillegg til Sønnavind, som kanskje er serien hun er mest kjent for, har hun skrevet serier som Ingebjørg OlavsdatterIldkorset og Kongsdøtrene. Atskillige av bøkene har også kommet ut i Sverige, Danmark, Polen og USA. Det er umulig å fastslå et totalt opplag for alle Frid Ingulstads bøker, siden de er utgitt av mange ulike forlag i løpet av nærmere 50 år. Cappelen Damm har trykket over 11 millioner Frid-bøker i løpet av de siste 15 årene.

Frid lar ikke sin forfattergjerning stanse ved tastatur og trykte sider. Hun har en unik og personlig kontakt med sine lesere. Hun leser og besvarer daglig mailer og telefonsamtaler fra lesere. Hun har utallige vitnesbyrd fra folk som forteller at de aldri hadde lest en bok før de tilfeldigvis fikk en av Frids stukket i hendene – og nå er de blitt lesehester.

Det er Frid Ingulstads evne til å skape leseglede blant tusener på tusener, hennes evne til å skape glade lesere av dyslektikere, hennes smittende fortellerglede, og hennes uegennyttige arbeid for å spre interesse for norsk historie, som gjør henne fortjent til en utmerkelse og en stor takk fra det norske folk.»

GRATULERER, FRID, OG TUSEN TAKK FOR ALL LESEGLEDEN DU HAR SKAPT!

Frid  mottok den gjeve utmerkelsen 8. mars på Theatercaféen. Her holder administrerende direktør i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, tale til Ingulstad.