Påskegodt: Svineknoke i ovn

I Anna fra Røros 11, som er i salg fra 3. april, finner du oppskriften på svineknoke. Hva med å prøve deg på denne deilige retten i påsken?

I salg 3. april!

Svineknoke er rimelig og god mat, fullt og helt i tråd med gamle tradisjoner, da mange alet opp gris hjemme på gården, og ikke noe gikk til spille når grisen ble slaktet.

Nå kan knoker være litt vanskelig å få tak i, men kommer du over det, så ikke nøl med å slå til. De selges både ferske, saltet og røkt.

Vanlig tilberedning, og nok det som ble mest brukt på Anna fra Røros sin tid, er å trekke knokene i vann, minst 2-3 timer, sammen med rotgrønnsaker.

En annen variant er å steke på lav varme i ovn. Følg denne oppskriften:

Du trenger (oppskrift til to personer):

1 saltet svineknoke (1 – 1,5 kg med ben)
4 gulrøtter
2 gule løk
1 bit kålrot
Finhakket timian
Nymalt hvit pepper
Smør

Sånn gjør du:

Skyll knoken i kaldt vann, rut opp svoren omtrent som med juleribbe. Gni inn timian og pepper. Legg knoken i en smurt form, kutt grønnsakene i biter og legg rundt. Legg noen tynne skiver med smør over grønnsakene.

Settes i ovn på 150 grader. Stek i ca. tre timer, til kjøttet slipper beina. Øs over av skyen som lages.

Ta formen ut av ovnen. Grønnsakene kan serveres som de er eller moses til stappe, eventuelt sammen med kokte poteter. Bruk steikesjy til å gi mosen riktig konsistens.

Knoken settes inn i ovnen igjen, temperaturen økes til 200 grader med varmluft og grill, for å gjøre svoren sprø. Pass på så den ikke blir brent.

Sjyen kan servers ved siden av som saus, eventuelt kan det lages saus av sjy, fløte og revet pepperrot som kokes til tykk saus.

Alternativt følge til knokene er surkål. Og som drikke passer det godt med øl, gjerne mørkt og kraftig.

Vel bekomme, og god påske!

Saltet svineknoke klar til å gå i ovnen. Retten trenger litt tid på seg, men er ikke spesielt krevende å lage.
Svineknoke er riktig husmannskost, med rot i norske tradisjoner.
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».